loading

Novosti i događanja

Zahvaljujući EU fondovima riječki vrtićarci uče o ekologiji

29
29. ožujka 2023.

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz Erasmus+ programa, od početka svibnja 2022. godine u riječkom vrtiću „Planet mašte“ uveden je sportsko-ekološki odgoj.

Riječki Dječji vrtić „Planet mašte“, GARÐABÆR– Urridaholtsskoli škola s Islanda i Udruga Vere Montis iz Rijeke, započeli su u svibnju 2022. godine s provedbom projekta KINDER ECO  u sklopu Erasmus+ programa.

„Cilj projekta je omogućiti odgajateljima transnacionalnu razmjenu znanja i iskustava s naglaskom na sportske i eko aktivnosti namijenjene djeci od 3. godine pa sve do polaska u školu. Naglasak Kinder Eco projekta stavlja se na ekološki odgoj djece s ciljem da djeca upoznaju i cijene svoj okoliš i prirodu te preuzmu odgovornost za vlastito ponašanje. Poučavanje vrtićaraca da poštuju prirodu i okoliš može pomoći u poticanju cjeloživotne predanosti održivosti i brizi za okoliš.“, naglasila je voditeljica projekta i predsjednica Udruge Vere Montis, Verica Mance.

 

Edukacija odgajatelja i Eko-sportski izlet na Učku

U sklopu projekta, tijekom listopada 2022. godine, u Rijeci je održana edukacija riječkih i islandskih odgajatelja o načinima poučavanja djece predškolske dobi poštovanju prirode i okoliša kroz organizaciju sportskih aktivnosti. Organiziran je i zabavan eko-sportski izlet za riječke predškolce, njihove roditelje i odgajatelje na Učku.

„Maglovito vrijeme priredilo je poseban jesenski ugođaj, a djeca su imala priliku kroz različite sportske aktivnosti naučiti nešto novo o prirodi i kako ju zaštititi. Posebno interesantno je bilo u Centru za posjetitelje POKLON gdje se uživalo u multimedijalnoj interpretacijskoj postavi, u kojoj su, na moderan i interaktivan način prezentirane prirodne, kulturne i povijesne vrijednosti prostora Parka prirode Učke.“, ispričala je svoje pozitivno iskustvo ravnateljica Dječjeg vrtića „Planet mašte“, Sanja Mrgan Simić.

Projekt Kinder Eco završava sa svojom provedbom u svibnju ove godine, ali time ne prestaju napori Kinder Eco tima za promicanjem važnosti edukacije, razmjene znanja i iskustava i iskorištavanje mogućnosti koje se pružaju, a sve u svrhu dobrobiti djece.

„Zajedničkim koordiniranim radom lokalne zajednice u iskorištavanju mogućnosti koje pružaju fondovi Europske unije, moguće je učiniti mnogo. Primjer dobre prakse je projekt Kinder Eco, a mogu najaviti i nastavak suradnje Dječjeg vrtića „Planet mašte“ i Udruge Vere Montis.“, zaključila je Mance.

 

Novosti i događanja

Povezane novosti

Dan planeta Zemlje i Dani medijske pismenosti
26. svibnja 2023.
bioloska-raznolikost

Dan planeta Zemlje i Dani medijske pismenosti

Dan planeta Zemlje i Dani medijske pismenosti 2023 u školskoj knjižnici u službi ekologije  Osnovna škola Zlatar Bistrica i ove se godine uključila u...
Detaljnije
Natječaj „Zadatak sitan za zdravlje i prirodu bitan!“
25. travnja 2023.
nagradni-natjecaji

Natječaj „Zadatak sitan za zdravlje i prirodu

Studenac d.o.o. i Udruga Lijepa Naša raspisuju ekološko-kreativni nagradni natječaj „Zadatak sitan za zdravlje i prirodu bitan!“ za osnovne Ekoškole s ciljem...
Detaljnije
Produženje roka za prijavu na Susret Ekoškola
19. travnja 2023.
ekoskole

Produženje roka za prijavu na Susret Ekoškola

Poštovane Ekoškole, produžujemo rok za prijavu na Susret međunarodnih Ekoškola u Hrvatskoj koji će se održati 7. lipnja u Zagrebu. Prijaviti se možete kao:...
Detaljnije

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj