loading

Novosti i događanja

Zahvaljujući EU fondovima riječki vrtićarci uče o ekologiji

29
29. ožujka 2023.

Zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz Erasmus+ programa, od početka svibnja 2022. godine u riječkom vrtiću „Planet mašte“ uveden je sportsko-ekološki odgoj.

Riječki Dječji vrtić „Planet mašte“, GARÐABÆR– Urridaholtsskoli škola s Islanda i Udruga Vere Montis iz Rijeke, započeli su u svibnju 2022. godine s provedbom projekta KINDER ECO  u sklopu Erasmus+ programa.

„Cilj projekta je omogućiti odgajateljima transnacionalnu razmjenu znanja i iskustava s naglaskom na sportske i eko aktivnosti namijenjene djeci od 3. godine pa sve do polaska u školu. Naglasak Kinder Eco projekta stavlja se na ekološki odgoj djece s ciljem da djeca upoznaju i cijene svoj okoliš i prirodu te preuzmu odgovornost za vlastito ponašanje. Poučavanje vrtićaraca da poštuju prirodu i okoliš može pomoći u poticanju cjeloživotne predanosti održivosti i brizi za okoliš.“, naglasila je voditeljica projekta i predsjednica Udruge Vere Montis, Verica Mance.

 

Edukacija odgajatelja i Eko-sportski izlet na Učku

U sklopu projekta, tijekom listopada 2022. godine, u Rijeci je održana edukacija riječkih i islandskih odgajatelja o načinima poučavanja djece predškolske dobi poštovanju prirode i okoliša kroz organizaciju sportskih aktivnosti. Organiziran je i zabavan eko-sportski izlet za riječke predškolce, njihove roditelje i odgajatelje na Učku.

„Maglovito vrijeme priredilo je poseban jesenski ugođaj, a djeca su imala priliku kroz različite sportske aktivnosti naučiti nešto novo o prirodi i kako ju zaštititi. Posebno interesantno je bilo u Centru za posjetitelje POKLON gdje se uživalo u multimedijalnoj interpretacijskoj postavi, u kojoj su, na moderan i interaktivan način prezentirane prirodne, kulturne i povijesne vrijednosti prostora Parka prirode Učke.“, ispričala je svoje pozitivno iskustvo ravnateljica Dječjeg vrtića „Planet mašte“, Sanja Mrgan Simić.

Projekt Kinder Eco završava sa svojom provedbom u svibnju ove godine, ali time ne prestaju napori Kinder Eco tima za promicanjem važnosti edukacije, razmjene znanja i iskustava i iskorištavanje mogućnosti koje se pružaju, a sve u svrhu dobrobiti djece.

„Zajedničkim koordiniranim radom lokalne zajednice u iskorištavanju mogućnosti koje pružaju fondovi Europske unije, moguće je učiniti mnogo. Primjer dobre prakse je projekt Kinder Eco, a mogu najaviti i nastavak suradnje Dječjeg vrtića „Planet mašte“ i Udruge Vere Montis.“, zaključila je Mance.

 

Novosti i događanja

Povezane novosti

Poziv na seminar „Ekoškole kao način življenja“
07. studenog 2023.
ekoskole

Poziv na seminar „Ekoškole kao način življenja“

Ekoškole su rastući fenomen koji potiče mlade ljude da se aktivno uključe u zaštitu okoliša lokalne sredine u kojoj žive. Djeca s aktivnostima započinju u sobama...
Detaljnije
Vetro Challenge 2023.
30. listopada 2023.
zastita-okolisa

Vetro Challenge 2023.

Otvoren je drugi po redu natječaj za osnovnoškolce Vetro Challenge! Nakon uspješnog prošlogodišnjeg prvog izdanja, Vetropack Straža otvorila je prijave za...
Detaljnije
Novi broj godišnjaka Međunarodne Ekoškole u RH, broj 23
03. listopada 2023.
ekoskole

Novi broj godišnjaka Međunarodne Ekoškole u RH,

Na početku još jedne pedagoške/školske godine donosimo novi broj godišnjak „Međunarodne Ekoškole u RH“. Zavirite u 23. broj godišnjaka i pročitajte što su sve...
Detaljnije

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj