loading

Novosti i događanja

Projektni dan u Osnovnoj školi Žnjan-Pazdigrad

07
07. prosinca 2022.

U sklopu programa Ekoškole u Osnovnoj školi Žnjan-Pazdigrad održan je projektni dan na temu More. More je vječna inspiracija brojnim umjetnicima, te je od velike važnosti za grad, stoga su mu odlučili odati počast aktivnostima ovog projektnog dana.

Učenici 1. a, 1. b i 1. c s učiteljicama uživali su u morskoj knjižnici, slikali su kao Vasko Lipovac. Izložili su radove u atriju škole te pogledali zanimljive dokumentarne filmove u atriju.

Učenici 1. d i 4. b s učiteljicama organizirali su posjet Saše Jocića, trenera jedriličarskog kluba Mornar. Na pravoj jedrilici upoznali su se s njezinim dijelovima te su imali priliku isprobati jedrilicu. Vezivali su razne vrste mornarskih čvorova.

Učenici drugih razreda posjetili su Hrvatski pomorski muzej. Slušali su o moru, amforama, jedrenjacima, podmornicama te odorama i uniformama koje su se nekada nosile na brodovima. Njihovu pažnju najviše su zaokupile zbirke oružja i ribarstva te edukativna radionica RibOlovka.

 

Knjižničarka Jelena Poljak je s učenicima 3. a i 3. b održala radionicu izrade recikliranog papira. Pripreme su započele nekoliko dana prije same radionice. Usitnjeni, namočeni papir učenici su izmiješali kako bi dobili jednoličnu smjesu. Dodali su plavu boju te su tanko razvaljali kako bi dobili papir za pisanje i crtanje. Papir će se nakon sušenja upotrijebiti za izradu veselih knjižnih straničnika s porukama mira koji će se darovati jednoj školi u Sloveniji. 

Profesorica Daria Ezgeta Balić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo je održala predavanje za 3. c i 3. d na temu Život u moru. Nakon predavanja uslijedio je praktični dio, tijekom kojeg su učenici pod mikroskopom promatrali morske alge i planktone te su mogli vidjeti različite vrste školjkaša. Učenici su se također likovno izražavali prikazujući ono što bi oni željeli istraživati u moru. Ovo predavanje dio je većeg projekta Blue-connect kojem je cilj približiti znanost djeci i mladima.

Učenici 1. d upoznali su zanimljivog stanovnika podmorja – hobotnicu. U igri Pogodi tko sam te slikovne kartice saznali su neobične karakteristike poznatog mekušca. Na likovnoj radionici su u parovima izrađivali hobotnice od kolaža, a zatim grupnim radom od sakupljenih plastičnih čepova stvorili razrednu ljubimicu – Gospođicu Hobu. 

Učenici 4. d i 5. d razreda sudjelovali su na predavanju i radionici pod temom Plastika u moru, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Raznim primjerima otpada u moru i samog procesa na koji način otpad završi u moru osvijestili su kako nastaje taj veliki problem i na koji ga način umanjiti i riješiti. Učenici su oduševljeno pristupili novim spoznajama o moru kao i o morskom svijetu, od ježinaca koji su čistači morskog dna do veeelikih morskih riba. Nakon predavanja učenici su sudjelovali u radionici recikliranja te na samom kraju radionice izradili naljepnice za 'EE OTPAD' kojeg su naposljetku ponijeli u svoju učionicu. Učenici 5. b i 7. a sudjelovali su na predavanju i radionici pod temom Fizika u moru, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Učenici šestih i osmih razreda posjetili su Institut za jadranske kulture i melioraciju krša. Upoznali su znanstvenike s Instituta, laboratorije i nasade.

4. a, 4. c, 5. a u atriju škole odslušali su zanimljivo predavanje Branimira Jukića 'Zašto je naše more posebno?'. Morski dan u školi je bio drugačiji, puno su naučili, a uz to smo se i zabavili.

More

Od plavog mora

do velikih gora,

naše Jadransko more slavno

oduvijek je slano.

Malena ribice

što u moru plivaš,

malena ribice

zašto se pred dječicom skrivaš?

U našem moru razna bića žive,

našem se moru turisti dive.

Jadransko more baš si mi drago,

ti si naše najveće blago.

Filipa B. (4.c)

Pripremile Dijana Zorić i Iva Krklec

 

Novosti i događanja

Povezane novosti

Novi broj godišnjaka Međunarodne Ekoškole u RH, broj 23
03. listopada 2023.
ekoskole

Novi broj godišnjaka Međunarodne Ekoškole u RH,

Na početku još jedne pedagoške/školske godine donosimo novi broj godišnjak „Međunarodne Ekoškole u RH“. Zavirite u 23. broj godišnjaka i pročitajte što su sve...
Detaljnije
Održan Susret međunarodnih Ekoškola 2023.
21. lipnja 2023.
odrzivi-razvoj

Održan Susret međunarodnih Ekoškola 2023.

U srijedu 7. lipnja u Zagrebu održan je Susret međunarodnih Ekoškola u Republici Hrvatskoj na kojem su se okupili predstavnici iz 150 hrvatskih Ekoškola te...
Detaljnije
Draženka Kolonić dobitnica je nagrade FEE Teachers Award!
09. lipnja 2023.
ekoskole

Draženka Kolonić dobitnica je nagrade FEE Teachers

Povodom Svjetskog dana okoliša 5. lipnja proglašeni su prvi dobitnici nagrade na natječaju FEE Teachers Award Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation...
Detaljnije

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj