Ekoškole
Naziv projekta: Pogled prEKO
Tema projekta: Obrazovanje i podizanje svijesti o očuvanju okoliša i bioraznolikosti.
Opis projekta:
Cilj ovoga projekta je podići svijest o važnosti očuvanja okoliša i promicanja ekološke odgovornosti među učenicima i djelatnicima naše škole.
Kako bi se kod učenika razvila ekološka svijest u sve učionice, prostor i dvorište škole će biti postavljene kante za razvrstavanje otpada i dva komposta za biootpad u stražnjem dvorištu škole. Naša škola već nekoliko godina sakuplja plastične čepove, stare baterije i stari papir, a s tim akcijama prikupljanja nastavit će i dalje. Recikliranjem i odvajanjem otpada učenici će naučiti da na taj način štedimo prirodne resurse, smanjujemo gomilanje otpada na odlagalištima i štitimo okoliš.
Na Dan planeta Zemlje i Svjetski dan voda učenici će kroz nastavu i razne edukacije i radionice učiti o pojmovima ekološke osviještenosti i bioraznolikosti.
Posebno će se obilježiti Svjetski dan bioraznolikosti 22. svibnja. Taj dan je proglašen projektnim eko danom, a za sve učenike i djelatnike održat će se radionice na sljedeće teme: radionica o pčelama i njihovim proizvodima, važnost i zaštita pčela, banka sjemena s naglaskom na starinsko sjeme, povišene gredice, tragovi dabrova u prirodi oko škole, recikliranje, foto herbarij zaštićenih biljnih vrsta našega područja…
Tijekom godine ostvarit će se suradnja s Odredom izviđača Okić, a očekujemo i gostovanje ambasadora Čistog podzemlja i Zelene mreže aktivističkih grupa (ZMAG) koji će u školi održati edukativno predavanje i radionice za učenike naše škole.
Naziv projekta: Školski voćnjak
Tema projekta: Zdrava prehrana i zdrav život, tjelesna aktivnost i boravak na svježem zraku.
Opis projekta:
Cilj ovog projekta je obnoviti postojeći školski voćnjak koji je mnogo godina zapušten i ne služi svojoj primarnoj funkciji. U obnovi školskog voćnjaka sudjelovat će djelatnici škole, lokalna zajednica, ali i učenici koji će s ostalim školskim osobljem nastaviti aktivno održavati voćke i u budućnosti nove sadnice na ekološki prihvatljiv način. Dobiveni proizvodi, primarno jabuke, koristit će se u školskoj kuhinji te se uvrstiti na školski jelovnik. U školi će se održavati kušaonice voćaka i domaćih proizvoda iz školskog voćnjaka, a radom u voćnjaku učenici će više vremena provoditi na zraku baveći se tjelesnim aktivnostima. Navedenim aktivnostima će se kod učenika razvijati svijest o zdravoj prehrani i zdravom načinu života.