loading

Ekoškole

Dječji vrtić Bakar

Korisnički podaci

Dječji vrtić Bakar
Lokaj 193 a, 51222 Bakar
0912332301
info@vrticbakar.hr
2012
Zlatni status 2
 • Naziv projekta: Zeleni za plavo

  Tema projekta: poticanje ekološke osjetljivost djece na probleme koji se nalaze u moru i uz more

  Opis projekta:

  Razne aktivnosti vezane uz akcije čišćenja, posvajanje delfina, odvajane otpada, upoznavanje novih činjenica o moru i bićima uz i u njemu.

 • Naziv projekta: Mali istraživači

  Tema projekta: istraživanje bioraznolikosti bliže okolice

  Opis projekta:

  Djeca nakon boravka u bližoj okolici, mikroskopiraju i upoznaju mikro svijet koji se nalazi oko njih. Opremljen je sasvim novi istraživački centar.

 • Naziv projekta: Buba i ja smo prijatelja dva

  Tema projekta: Širenje spoznaje o važnosti insekata u prirodi

  Opis projekta:

  Kroz razne aktivnosti djeca upoznaju različite vrste insekata, ali uočavaju i njihovu važnost za živi svijet i očuvanje bioraznolikost

Korak 1

Članovi odbora

 • Irena Jelenić Aćmović - ravnatelj
 • Josipa Lazarević - odgojitelj
image

Korak 3

Plan djelovanja

Buba i ja smo prijatelja dva
 • Usvajanje znanja o važnosti očuvanja biološke raznolikosti kao i o životu kukaca u neposrednoj okolini u kojoj dijete svakodnevno boravi, ali i suzbijanje straha od insekata.
 • Razvoj svijesti o očuvanju prirode, zaštiti života na Zemlji te o činjenici kako svaki živi organizam na planetu ima svoju zadaću i cilj postojanje.

 

Produbljivanje svijesti o značaju i zadacima svih organizama u prirodi.

Opis projekta:

 • Projekt je započeo nakon što je jedno dijete donijelo skakavca u teglici u vrtić. Nakon upita odgojiteljice: „Što ćemo učiniti s njim?“ nekoliko djece je odgovorilo da ga treba ubiti. To je potaknulo odgojitelje na osmišljavanje i realizaciju projekta koji će se zvati: „Buba i ja smo prijatelja dva.“
 • Projekt će započeti posjetom Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču, koji će se financirati iz projekta, a u sklopu kojeg će djeca sudjelovati na raznim radionicama. Kroz provedene radionice i aktivnosti u Institutu, djeca će uočiti važnosti očuvanja bioraznolikosti, ali i štetnog utjecaja pesticida na okoliš.
 • Nakon toga uslijediti će edukacija o hranidbenom lancu i svakom akteru u njemu. Biti će to prilika da djeca i sama uoče da bube, skakavci, glodavci i gmizavci nisu čovjekovi neprijatelji, već vrlo važni članovi životnih zajednica.
 • Po povratku u vrtić, oformiti će se istraživački centar u kojem će se od dobivenih sredstava nabaviti povećala, mikroskop, pincete, čašice i drugi materijal za provođenje istraživanja. Djeci će kroz godinu biti dostupan taj centar i rekviziti u njemu, u kojem će moći istraživati sve ono što donesu iz šetnje iz bliže ili dalje okolice ili nakon što provedu dan s roditeljima u prirodi.
 • Na taj će način i roditelji biti involvirani u projekt te će i oni imati priliku kroz spoznaju o važnosti kukaca u očuvanju bioraznolikosti suzbiti strah ili averziju prema insektima, ali i o važnosti usvajanja znanja o pesticidima. Na ovaj će način projekt imati važnost za širu zajednicu, pogotovo iz razloga što će se projekt provoditi u objektu Hreljin, u mjestu gdje se mnogi mještani bave uzgojem raznih biljnih vrsta za vlastite potrebe.
 • Sam kraj projekta obilježiti će sajam razmjene autohtonih vrsta sjemena, a sve s ciljem očuvanja biološke raznolikosti. Na sajam će biti pozvani svi mještani, što će posebno veseliti djedove, bake i susjede koji se tradicionalno bave poljoprivredom.

Odgojitelji, roditelji, djeca.

Pedagoška godina 2023./2024.

Korak 4

Izvješće o provedenim aktivnostima Ekoškole

Od malih nogica di velikih glavica

Kroz aktivnosti koje su se provodile kroz godinu u svim skupinama Dječjeg vrtića Bakar, dokazalo se da čak i jasličke skupine mogu započeti s usvajanjem navika koje uključuju razvrstavanje otpada pa sve do starijih skupina, koje i same uoče da otpad nije smete te ga koriste u raznim likovnim i drugim aktivnostima. 

 • usvajanje važnosti odvajanja otpada
 • usvajanje važnosti recikliranja materijala
 • usvajanje pojma biorazolikost

Djeca, odgojitelji DV Bakar.

Rujan 2023-lipanj 2024.

Slike o provedenim aktivnostima Ekoškole

Hreljanska šterna
image
Naš Gorski Kotar
image

Korak 6

Dokumenti

image
image
image
Suradnja s lokalnom zajednicom - posjeta vrtića Pedenjped Bakru
https://tunera.info/najljepsi-djecji-vrtic-u-europi-posjetio-bakarski-vrtic/
obilježavanje Dana svjesnosti o autizmu
https://www.vrticbakar.hr/dan-svijesnosti-o-autizmu/
Projekt: Plivamo mi u Bakru svi
https://www.vrticbakar.hr/djeca-djecjeg-vrtica-bakar-na-bazenima-kantrida-2/
Jesen u Bakru
https://www.vrticbakar.hr/nas-listopad/

Projektni dan/tjedan

Noć čitanja
22.04.2024.- 26.04.2024.

Projektni dan u Dječjem vrtiću Bakar ove smo godini posvetili čitanju, a sve u sklopu slavljenja Dana planete Zemlja. Svjesni sve većeg problema koji nosi ekranizacija, uključili smo roditelje u aktivnosti čitanja i dramatizacije djeci primjerenih tekstova. Čitalo se na čakavštini, veselilo malom maslačku koji je obukao najljepšu haljinu ("Plesna haljina žutog maslačka") i time dokazao kako je svaka biljka jednako vrijedna, a svaki insekat dobar, što se potvrdilo i u slikovnici "Mrav dobra srca". Promišljalo se o tome što je to sreća kroz slikovnicu "Nađi svoju sreću", a posebnu euforiju kod djece izazvala je slikovnica "Ela - spasiteljica pčela," dok je kod odraslih to bilo "Drvo koje ima srce." Slikovnica "Lana i pavo" naučila nas je koliko je važno paziti na svoje prijatelje i biti nježan prema njima.  

image

Korak 7

Ekokodeks i himna

Čuvajmo planet svoj, jer to je dom, moj i tvoj

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj