loading

Ekoškole

Osnovna škola Vodnjan - Scuola elementare Dignano

Korisnički podaci

Osnovna škola Vodnjan - Scuola elementare Dignano
Žuka 6, 52215 Vodnjan
052 - 511 - 327
ured@os-vodnjan.skole.hr
2018
2. obnova
 • Naziv projekta: Give box

  Tema projekta:

  Opis projekta:

  Princip: ponovno upotrebljena stvar = smanjenje nastanka otpada.Give box je velika, otvorena kutija smještena u javni prostor gdje učenici mogu ostaviti i uzeti rabljene predmete (odjeća, knjige, igrice, stripovi, igračke, nakit). To može biti stari ormar, police, kutije, palete... Što nam je bilo potrebno: Lokacija koja je javno dostupna i gdje je velik protok ljudi - hodnik škole; Stare palete od kojih smo napravili give box jer je važno da se radi o ponovnoj uporabi mterijala; Plakat i oglasna ploča - na kojoj je objašnjeno o čemu se radi i koji je princip korištenja uz sam give -box; Bilježnica u koju će učenici upisati kad nešto ostave (datum, ime i prezime te što su ostavili). Bilježnica treba biti vezana ili pričvršćena. U sklopu Give boxa izradili smo klupe i stolić – mali kutak u kojemu djeca mogu zaigrati jednu od društvenih igara kao što su križić – kružić, čovječe ne ljuti se i dr.

 • Naziv projekta: Koliko hrane bacamo?

  Tema projekta:

  Opis projekta:

  Kupujemo previše, jedemo previše pa stvaramo previše otpada. Zašto to ne bi promijenili? Možda ćemo uštedjeti. Pokrenuli smo veliko istraživanje u sklopu projekta na temu bacanja hrane uz potporu Centra za prevenciju bacanja hrane (CEPOH). Učenicima smo podijelili tablice sa raznim kategorijama hrane u koju su tijekom perioda od tjedan dana trebali bilježiti količine hrane koja se smatra otpadom po principu jedna porcija = jedna šaka. Otpadom od hrane smatra se sva hrana koju čovjek nije konzumirao te je završila u otpadu, njome je nahranjen kućni ljubimac ili je odložena u kompost. Rezultati istraživanja bili su zabrinjavajući - najviše se baci voća i povrća, a ni kolači nisu izuzetak. Po završetku istraživanja, izradili smo video sa prikazom rezultata te nekoliko prijedloga za rješenje problema. Projekt na temu hrane nastavili smo provoditi tako da smo platnene torbe oslikavali frazemima o hrani. Platnene torbe prodavati će se uz simboličnu donaciju na Danu škole, 17. lipnja pod motom Smanjimo upotrebu plastičnih vrećica.

 • Naziv projekta: Proizvodnja mladog ekstradjevičanskog maslinovog ulja

  Tema projekta:

  Opis projekta:

  Učenici su marljivo brali masline koje su nakon što su obrane otišle na preradu. Od 16. do 18. studenog 2018. godine uspješno smo se predstavili na manifestaciji 14. Dani mladog maslinovog ulja u Vodnjanu na kojoj OŠ Vodnjan svake godine ima svoj izložbeni prostor.

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj