Ekoškole
Naziv projekta: Promocija istarskih tradicijskih jela od vrta do stola
Tema projekta:
Opis projekta:
Učenici petih razreda koji pohađaju nastavu katoličkog vjeronauka pod vodstvom prof. Katje Damjanić sudjelovali su u projektu Promocija istarskih tradicijskih jela od vrta do stola u suradnji s Udrugom „Zelen“ (Lilijana Vranjican i Dubravka Orlić Bašlin).
Na terenskoj nastavi u „Svijetu biljaka“ u Vodnjanu nakon slatke dobrodošlice uz fritule s lavandom i pohanom kaduljom te sokom od malina i čajem od kadulje, saznali su o ljekovitosti mediteranskog bilja, a zatim su sami presađivali sadnice lavande i ružmarina.
Na radionici su saznali kako se izrađuje herbarij, a onda su nabrali biljke koje su prešali i pripremili za izradu svog herbarija.
Tijekom eko-dana škole učenici su sudjelovali na radionici izrade pesta. Naučili su raditi pesto od pinjola koji su zatim svi kušali. Na kreativan način osmislili su i zapisali recept za fažanski pesto.
U školske gredice presadili su sadnice mediteranskog ljekovitog bilja o kojima se svakodnevno brinu.
Naziv projekta: Grickaj zdravo!
Tema projekta:
Opis projekta:
Projekt „Grickaj zdravo!”, u kojemu sudjeluju učitelji: Anita Stipić, Tina Kovačić, Sanja Rubba, Renata Raguž i Ilija Ćorić, usko je povezan s projektom filmskih večeri u školi „Kino u školi”. Prije svake premijere, učenici pripremaju zdrave grickalice koje svi sudionici grickaju gledajući film. Odjeveni i zaštićeni kao pravi kuhari, čiste, režu, usitnjavaju, mjere, miješaju i oblikuju po uputama koje su na engleskom, talijanskom ili hrvatskom jeziku. Cilj je promicanje zdravih prehrambenih navika s povećanjem udjela voća, povrća i orašastih plodova, odnosno promicanje važnosti zdrave prehrane za zdravlje djeteta u razvoju. Recept svake izrađene grickalice može se pronaći na mrežnim stranicama škole.