loading

Ekoškole

Osnovna škola Eugena Kumičića, Velika Gorica

Korisnički podaci

Osnovna škola Eugena Kumičića, Velika Gorica
Josipa Pucekovića 4, 10410 Velika Gorica
016221302
ured@os-ekumicica-velikagorica.skole.hr
2012
Zlatni status 1
 • Naziv projekta: Sakupljanje starog papira i baterija

  Tema projekta: Razvrstavanje i recikliranje otpada

  Opis projekta:

  Kroz ekoakcije sakupljanja starog papira i istrošenih baterija, organizirane kontinuirano tijekom cijele školske godine, nastojimo educirati naše učenike o važnosti izdvajanja korisnog otpada iz smeća i recikliranja (papir, staklo, plastika) te izdvajanja opasnog otpada (baterije). Kroz sudjelovanje u kreativnim radionicama za izradu uporabnih i ukrasnih predmeta likovnim preoblikovanjem otpadnih materijala i ambalaže, učenici na zanimljiv način uče o otpadu po principu „3R“: reuse - ponovno upotrijebi, reduce - smanji, recycle - recikliraj. Sakupljamo i plastične čepove te istovremeno djelujemo i eko i humanitarno (za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma).

 • Naziv projekta: Ljekovito bilje

  Tema projekta:

  Opis projekta:

  S namjerom boljeg povezivanja rada naše školske zadruge „Vuzel“ i ekoškole izabrali smo kao temu projekta LJEKOVITO BILJE. Jedni će bilje saditi, uzgajati i sušiti, a drugi će izrađivati ukrasnu ekoambalažu, pakirati suho bilje i prodavati ga. Uzgajat ćemo prvenstveno LAVANDU koja dobro uspjeva i u kontinentalnoj Hrvatskoj, ali i smilje, ružmarin, čuvarkuće i mnogo drugog bilja. Već smo pikirali reznice: mnoštvo grančica zabodeno je u zemlju i pokušat će se dobiti što više ukorijenjenih sadnica koje bismo kasnije na proljeće presadili van u našu učionicu na otvorenom i drugdje oko škole. Čuvarkuće će nam biti lako razmnožiti jer biljka sama stvara bočne izdanke - rozete koje ćemo mi onda presađivati u male teglice. Oslikavat ćemo platnene vrećice s motivima lavande i drugog ljekovitog bilja. Upoznat ćemo raznolikost ljekovitog, aromatičnog i začinskog bilja te njihovo djelovanje. Naučit ćemo kako napraviti prirodnu kozmetiku te ćemo proizvesti sapune s lavandom i eteričnim uljima.

 • Naziv projekta: Okoliš škole

  Tema projekta:

  Opis projekta:

  Planiramo očistiti i urediti školsko dvorište (žardinjere, cvijeće, drveće, grmovi, živica i sl.) i atrij škole tzv. staklenik (podloga, klupice, tegle, bilje, još jedna vrata). Željeli bismo napraviti natkrivenu ekoučionicu na otvorenom tj. drvenu sjenicu. Ekoudruga ZMAG iz Vukomerića (u sklopu njihova sudjelovanja u EU projektu) predlaže nam suradnju i permakulturno dizajniranje školskog vrta.

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj