loading

Ekoškole

Osnovna škola Vjekoslava Paraća, Solin

Korisnički podaci

Osnovna škola Vjekoslava Paraća, Solin
Dudini 17, 21210 Solin
021-217 – 876
admin@os-vparac-solin.skole.hr
2002
Platinasti status 2022
 • Naziv projekta: Projektni dan - Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

  Tema projekta:

  Opis projekta:

  - U četvrtak i petak 13. i 14. listopada obilježili smo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Učenici su mijesili i pekli zdravi kruh, uživali u pekarskim delicijama i plodovima jeseni

  - Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje na kemiji; Ove godine učenici 7.d. razreda obilježili su Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje na satu Kemije na malo drugačiji način. Učenici su se podijelili u grupe te su imali zadatak istražiti kemijski sastav  različitih vrsta brašna kao što je kokosovo, kukuruzno, raženo i laneno te ga usporediti sa sastavom bijelog brašna. Cilj istraživanja je bio uočiti energetske vrijednosti brašna, udio ugljikohidrata, bjelančevina, soli, zasićenih masnih kiselina i vlakana kao glavnih kemijskih spojeva koje je potrebno unositi putem hrane pazeći na pravilo hranidbene piramide. Crtanjem usporednih grafičkih prikaza učenici su prezentirali svoje zaključke i razvijali svoje prirodoznanstvene kompetencije.

  image

 • Naziv projekta: S.H.E.- Schools for Health in Europe

  Tema projekta: NE- PUŠENJU

  Opis projekta:

  Koordinatorica S.H.E. programa, prof.mentor Žana Milat, učenici i djelatnici 12. lipnja predstavili su aktivnosti koje su provodili cijele godine na temu očuvanja zdravlja. Iako se edukacije o očuvanju zdravlja kontinuirano provode kao međupredmetna tema Zdravlje te kroz kurikulume nastavnih predmeta, osnovni cilj cjelogodišnjeg programa bio je na još većoj razini razvijati politiku promicanja zdravlja u školi te uključiti sve učenike, djelatnike i roditelje. Različite projektne aktivnosti, radionice i predavanja bile su usmjerene razvijanju vještina zdravih stilova života, izlazak u prirodu, bavljenje sportom, okrenuti se zdravoj prehrani, prepoznati rizike i posljedice rizičnih ponašanja s posebnim naglaskom reći Ne – pušenju i ostalim sredstvima ovisnosti kao prevencija kroničnih bolesti. U goste smo pozvali i školsku liječnicu dr. Vlatku Gabrić koja nas je upoznala s mogućim posljedicama konzumiranja duhanskih proizvoda. Članovi udruge Zdravi dan mjerili su tlak, prikazali smo izrađene modele pluća pušača i nepušača, igrokaz o pušenju, prezentaciju o kemijskom sastavu duhana, aktivnosti učenika na talijanskom jeziku te smo uz muziku vježbali kako bi svih potakli na razvoj zdravih stilova života.

  image

 • Naziv projekta: Slavne žene

  Tema projekta: Upoznavanje svjetskih i hrvatskih slavnih žena

  Opis projekta:

  Projekt Slavne žene školski je projekt koji se provodio tijekom cijele školske godine 2022./23. kroz izvannastavne aktivnosti učitelja predmetne i razredne nastave uz sudjelovanje stručnih suradnika. U projekt su bili uključeni učenici od 1. do 8. razreda. Učenici su kroz vođeni istraživački rad upoznali svjetske i hrvatske slavne žene i njihov doprinos društvu u različitim područjima (znanstvenice, umjetnice, sportašice, aktivistice…). Glavna ideja projekta polazila je od toga da su učenici slabo upoznati s ulogom koju su pojedine žene imale i imaju u društvu. Stoga su kroz projektne aktivnosti imali priliku bolje se upoznati sa životima i djelima slavnih žena s ciljem osvještavanja rodne ravnopravnosti, prevladavanja stereotipa o ženama, jačanja samopouzdanja djevojčica kao i razvoja kreativnosti, novih kompetencija i vještina. Naš partner u ovom projektu bila je Gradska knjižnica Solin koja je učenicima bila istraživačka baza, ali i mjesto prezentacije i diseminacije projektnih aktivnosti (izložbe, predavanja, završna prezentacija projekta). Projekt je dobio financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

  image

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj