loading

Ekoškole

Dječji vrtić Petrinjčica, Petrinja

Korisnički podaci

Dječji vrtić Petrinjčica, Petrinja
Ulica Ivane Brlić Mažuranić 12, 44250 Petrinja
044813160
dv-petrinjcica1@sk.t-com.hr
2015
Srebrni status
 • Naziv projekta: BRIGA O OKOLIŠU - I naš glas za Zemlje spas

  Tema projekta:

  Opis projekta:

  Cilj projekta: pridonijeti razvoju pojedinca koji je svjestan ovisnosti o okolišu i okoliša o čovjeku, koji ima znanja, stavove, motivaciju i vještine da individualno ili u zajedništvu djeluje u cilju rješavanja postojećih problema i prevencije novih. Dugoročne programske zadaće: 1. Aktivno sudjelovanje u rješavanju problemskih situacija u području odgoja za održivi razvoj djece 2. Suradnja s raznovrsnim institucijama u ostvarivanju zajedničkih projekata 3. Pokretanje zajedničkih akcija na razini vrtića, obiteljskog doma, grada Petrinje 4. Informiranje i uključivanje svih sudionika relevantnih za provođenje ideja, projekata. PLAN PROJEKTA: - sakupljanje i recikliranje papira - sakupljanje plastične ambalaže - uređenje vanjskog prostora (vrt, voćnjak, cvjetnjak) - briga o životinjskom svijetu (hranilica za ptice) - istraživačke aktivnosti (zemlja, voda, zrak, drvo, jabuka, svemir) - izrada igračaka od neoblikovanog i prirodnog materijala - sudjelovanje na gradskim manifestacijama i promicanje ekološke orijentacije putem eko-poruka Odgojne skupine koje sudjeluju u provedbi projekta: Zvjezdice - odgojiteljice: Slavica Cerjak i Jelena Fiala, Tema rada i aktivnosti: Životinjski i biljni svijet; Pčelice - odgojiteljice: Anamarija Josić i Dijana Plevanč, Tema rada i aktivnosti: Domaće životinje; Suncokreti - odgojiteljice: Marija Pavelić Tintor i Gordana Pećirko, Teme rada i aktivnosti: Eko vrt - naše je pravo hraniti se zdravo, Što sve voda može?, Promet; Kockice - odgojiteljice: Marina Preradović Kosak i Štefica Roksa, Teme rada i aktivnosti: Zemlja i mi, Istraživanje svijeta osjetilima; Loptice - odgojiteljice: Anabela Kunert i Maja Latin, Teme rada i aktivnosti: Zemlja i mi, Istraživanje svijeta osjetilima I naš glas za Zemlje spas. EVALUACIJA PROJEKATA: Postavljeni ciljevi su ostvareni što je rezultiralo ljepšim okolišem, stvaranjem pozitivnijih stavova prema okolišu kod djece i njihovih roditelja, kao i sve većim uključivanjem lokalne zajednice u zajedničke aktivnosti, te brojnim postignućima i priznanjima naših projekta na smotrama regionalnih i državne razine.

 • Naziv projekta: ŠTO SVE VODA MOŽE?

  Tema projekta:

  Opis projekta:

  Cilj projekta: osvijestiti važnost i ulogu vode u svakodnevnom životu, otkriti i spoznati što je sve i gdje je sve voda oko nas, u kojim se oblicima pojavljuje, te kako zaštiti vodu od zagađenja. AKTIVNOSTI: životno-praktične (upotreba vode u svakodnevnom životu-pranje, kuhanje...); istraživačke - voda, kiša, snijeg, led, inje...; upoznavanje - potok, rijeka, jezero, more; izlet - posjet VODOOPSKRBI KUPA - U suradnji sa Vodoopskrbom Kupa d.o.o. ostvarili smo edukativnu i likovnu radionicu – Čemu služi voda? Nositelji aktivnosti: odgojna skupina Suncokreti (odgojiteljice: Marija Pavelić Tintor i Gordana Pećirko).

 • Naziv projekta: EKO VRT - naše je pravo hraniti se zdravo!

  Tema projekta:

  Opis projekta:

  CILJ: projekta je pridonijeti održivom razvoju i pozitivnim utjecajima na okoliš i kvalitetu življenja razvijanjem pozitivnih navika ponašanja i poticanjem brige za okoliš kod djece predškolske dobi. PLAN PROJEKTA: - Neposredno prije sadnje vrta posjetili smo Srednju poljoprivrednu školu Petrinja, gdje su nam profesorica i učenici cvjećari u svom stakleniku prezentirali kako se sije sjeme, uzgajaju i njeguju sadnice te kako se konačno presađuju na gredice. Dobro pripremljeni i educirani odabrali smo Dan planeta Zemlja za dan sadnje našeg vrta. Uz vrtićku djecu u sadnji su sudjelovala i djeca s teškoćama iz Udruge Mala Kuća iz Petrinja. Zasadili smo četiri gredice u vrtu, jednu gredicu s jagodama i tri gredice raznovrsnog povrća. Uz rub vrta smo zasadili sadnice ribizla, ogrozda i grožđa, a ulaz u vrt smo ukrasili starinskim sortama cvijeća – jorgovanima, hortenzijama, vodenikama, kadificama, pelargonijama, ružama i, naravno, suncokretima. Od tog dana eko vrt je postao najomiljenije i najzabavnije mjesto, gdje djeca kroz igru i rad uče o vrtlarstvu, kompostiranju i važnosti zdrave prehrane. I roditelji se često uključuju u aktivnosti, što osobito veseli njihovu djecu. Tijekom proljeća i ljeta sve aktivnosti i radionice spontano su se preselile u vanjski prostor Eko vrta. 1. Berba jagoda i trešanja - U svibnju smo jeli prve jagode i trešnje, a povrće smo svakodnevno koristili u pripremanju hrane u kuhinji vrtića. / svibanj 2. Naše je pravo hraniti se zdravo – suradnja sa Udrugom Humanika - U suradnji s Udrugom Humanika djeca su realizirala edukativnu tribinu „Povrće“ i radionicu izrade zdravih poslastica, namaza i voćnih sokova, kojima su se rashlađivali u vruće dane. / ožujak, travanja, svibanj, lipanj 3. Kreativna radionica o cvjećarstvu Flora Art + ; Suradnja sa Srednjom poljoprivrednom školom - Učenici srednje škole, smijer cvijećar, su nas posjetili u lipnju i organizirali kreativnu radionicu Flora Art+ gdje su cvijećari naučili djecu iz vrtića izrađivati cvijetne aranžmane i buketiće. / lipanj. Nositelji aktivnosti: odgojna skupina Suncokreti (odgojiteljice : Marija Pavelić Tintor i Gordana Pećirko).

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj