loading

Ekoškole

Osnovna škola Vladimir Nazor, Budinščina

Korisnički podaci

Osnovna škola Vladimir Nazor, Budinščina
Budinščina 18c, 49284 Budinščina
049 459 113
ured@os-vnazor-budinscina.skole.hr
2006
Dijamantni status 2
 • Naziv projekta: RAZGLEDNICA MOGA MJESTA- škljocni za sjećanje

  Tema projekta:

  Opis projekta:

  CILJ: Razglednice Lijepe naše- fotografije biološkog i kulturno-povijesnog identiteta mjesta/grada -očuvati od zaborava razglednicu kao kulturno, povijesno i tradicijsko nasljeđe i način komunikacije te korištenje istih za edukativne, turističke i osobne potrebe.

  ZADAĆE: približiti učenicima umjetnost fotografiranja; razvijati ljubav i ponos prema zavičaju (mjestu/gradu) u kojem žive; fotoaparatom zabilježiti biološku raznolikost te kulturno- povijesne znamenitosti (posebnosti) mjesta/grada i očuvati od zaborava; popularizacija razglednice i navike slanja razglednice; potaknuti učenike na boravak na otvorenom, promatranja, uočavanja i „bilježenja“ biološke, povijesne i kulturne raznolikosti i posebnosti mjesta u kojem žive;njegovanje osjećaja osobnog doprinosa u stvaranju edukativnog, turističkog i uporabnog materijala; profesionalni razvoj učenika.Najbolje fotografije - razglednice izlažu se u prostorijama OŠ Vladimir Nazor Budinščina, uz Dane općine Budinščina, na svečanosti kada se dodjeljuju nagrade najuspješnijim učenicima.(Nagrade:I. nagrada - 50 razglednica s prvonagrađenom učeničkom fotografijom i 50 poštanskih maraka, II. nagrada – 30 razglednica s drugonagrađenom učeničkom fotografijom i 30 poštanskih maraka, III. nagrada – 20 razglednica s trećenagrađenom učeničkom fotografijom i 20 poštanskih maraka).

 • Naziv projekta: SAJAM DOMAĆIH PROIZVODA

  Tema projekta:

  Opis projekta:

  Dane zahvalnosti za plodove zemlje obilježili smo Sajmom domaćih proizvoda. Samim aktivnostima na Sajmu prethodilo je ispitivanje interesa roditelja i mještana da učenicima predstave svoje OPG-ove ili, jednostavno, domaće proizvode i njihove prerađevine. Cilj nam je bio afirmacija lokalnog uzgoja i zdrave, domaće prehrane te jačanje profesionalne i poduzetničke kompetencije učenika. Predstavilo se nekoliko izlagača, a učenici su mogli upoznati i kušati: kozje mlijeko i sir, kravlje mlijeko i proizvode od mlijeka, razne sorte domaćih jabuka i prerađevine od jabuka, razne vrste buće, pogaču od buće i kruh s bućinim brašnom i sjemenkama, a bilo je tu i mnogo ukusne, domaće zimnice. Učenici su pobliže upoznali i zahtjevan posao pčelara te kušati med i proizvode od meda što je, ujedno, bio uvod u obilježavanje Školskog mednog dana. Izlagači na Sajmu su još jednom pokazali da vrijedne ruke, trud, znanje, cjeloživotno učenje, dobra volja, ali i želja da se dugima pokaže što i kako rade, mogu doprinijeti zajedničkom cilju i ostvariti jedno lijepo druženje uz slatke i zdrave zalogajčiće.

 • Naziv projekta: RAZMJENA STRANIČNIKA

  Tema projekta:

  Opis projekta:

  Straničnici koji promoviraju Hrvatsku izašli iz naše škole...Učenici Škole uključili su se u Projekt Razmjene straničnika (Bookmark Exhange Project) koji je organizirala Međunarodna udruga školskih knjižničara (IASL) s temom Zašto volim svoju školsku knjižnicu- Inovacija, informacija i utjecaj školske knjižnice.Učenici Škole izrađivali su straničnike za učenike iz Londona. Dogovorili smo da svaki straničnik ima nekoliko informacija o Hrvatskoj: s jedne strane ime zemlje iz koje dolazi (Hrvatska, odnosno Croatia) ,logo i web adresu Škole, a na drugoj strani učenici su oslikavali: hrvatske gradove, građevine i dvorce , nacionalne parkove, otoke, književnike i njihova djela, hrvatske znanstvenike i njihove izume, kravatu, grb , drvene tradicijske igračke, licitarska srca, Bašćansku ploču i glagoljicu…Izrađujući straničnike učenici su „otkrivali“ svoju domovinu, a učenike iz Londona potaknuli da Lijepu Našu bolje upoznaju i posjete…

Korak 3

Plan djelovanja

SPORTOM DO ZDRAVLJA

Organizacija boravka na svježem zraku: šetnja, bavljenje sportom i drugim aktivnostima; usvajanje zdravih navika i zdravih stilova života.

 • šetnje, igre, natjecanja na svježem zraku
 • obilježavanje: HOD, FAIR PLAY DAN
 • EUROPSKI ŠKOLSKI SPORTSKI DAN, Europski tjedan sporta (26.9.- 2.10.), „Zagorski vogenj

Eko odbor, učitelji TZK, razrednici.

Tijekom školske godine 2023./2024.

 • foto, web,FB,  izvješća
BRIGA ZA OKOLIŠ

Osvijestiti važnost pravodobnog i najboljeg načina zbrinjavanja otpada; aktivna uloga svih u brizi za otpad i smeće; ekologija kao način života.

Formiranje i rad razrednih eko patrola (sakupljanje, vaganje, skladištenje i odvoz papira); rad razrednih odjela (održavanje unutarnjih i vanjskih prostora škole: voćnjak, cvjetnjak, park, igralište);  ekološka grupa i kuharica(briga za bio otpad);organizacija i uređivanje školskog vrta,  školske akcije sakupljanja otpada i smeća i uključivanje u globalne akcije: "Zelena čistka", "Zeleni korak" "Jedan sat za spas Zemlje“, „Zasadi stablo ne budi panj!“…

Eko odbor, škola, učitelji, voditelji ekoloških grupa, učenici, tehničko osoblje.

Tijekom školske godine 2023./2024.

ERASMUS+ I ODRŽIVI RAZVOJ I.N.S.P.I.R.E. ('AN INSPIRING NETWORK FOR A SUSTAINABLE PLANET AND AN INCLUSIVE RENEWED EDUCATION'

Razvijati komunikacijske, interkulturalne i digitalne kompetencije. Razvijati medijsku pismenost učenika uz ostale odgojne i obrazovne komponente (tema koja se provlači kroz sve aktivnosti: održivi razvoj). Razvijati kompetencije na engleskom jeziku.

Rad na projektu  I.N.S.P.I.R.E. povodom Europskog dana jezika ('Meet Ruby and Dejan' (26. rujna). Obilježavanje Tjedna održivog razvoja (20.-26. rujna). Mobilnost učenika iz Turske, Slovačke i Poljske k nama u Hrvatsku (Budinščinu) (18.-22.9.): aktivnosti, radionice u učionici engleskog jezika, u dvorištu škole, na terenskoj nastavi (Varaždin, Zagreb, Radoboj, Oroslavje).

Voditelji Erasmus+ projekta: učiteljice Ana Bahat i Nikolina Goričan, učenici, učitelji.

Tijekom školske godine 2023./2024.

PREHRANA I ZDRAVLJE

Kvalitetnija prehrana u školi i općenito.

Edukacija učenika i roditelja; izbor kvalitetnijih i raznovrsnijih namirnica za školsku kuhinju. 

Kuharica, tajnica, povjerenstvo za školsku kuhinju, učenici, roditelji.

Tijekom školske godine 2023./2024.

PO DOLU I GAJU PO HRAŠĆINSKOM KRAJU

Kretanjem do zdravlja uz upoznavanje kulturno-povijesnih znamenitosti zavičaja.

Organizirana šetnja svih učenika i učitelja do Pipinićeve piramide i Vinskog vrha (Bolfan).

Eko odbor, učitelji STEM područja, učenici.

Proljeće 2024.

DARUJMO S LJUBAVLJU!

Jačanje humanitarne i volonterske aktivnosti učenika. Humane i ljudske vrijednosti prije svega!

 • Organizacija volonterskih i humanitarnih aktivnosti. (Solidarnost na djelu, CARITAS, Škole za Afriku, Darujmo s ljubavlju, Dan narcisa, Pomoć potrebitima).
 •  Uključivanje što većeg broja učenika. Briga za potrebite (darivanje, pomoć u bilo kojem obliku).
 • Pokloni: Prikupljanje, pokiranje, distribucija.

Škola, voditelji INA, razrednici, učenici, roditelji.

Tijekom školske godine 2023./2024.

Korak 7

Ekokodeks i himna

 Ti, ja  i PRIRODA.

         Zašto ne?

 

      Cista priroda =

       nasmijana lica.

 

     Priuštite si život lak,

      udišite svježi zrak!

 

     Cvijece i leptiri

     naša su radost,

     smece i papiri

      velika žalost.

 

    Prirode zdravlje

     naše je slavlje.

 

 Dok cistoca svud miriše

   i priroda zdravo diše.

    Eko, eko, kazni onog

    'ko je šume sjek'o!

  

 Djeca vole biti ucenici

      EKO-ŠKOLE.

 

  Priroda je nama sve,

       ne možemo

     živjeti bez nje!

 

    Zemlja je jedna,

    a nas je mnogo.

   BUDIMO JOJ    

    PRIJATELJI!

 

      Bistra voda,

     mnogo ptica,

    formula je za

       sretna lica.

 

Zagorje moje najlepše

o tebi sad pjevamo mi

popevčicu najlepšu,

popevčicu Zagorsku.

 

Zagorje moje najlepše

o tebi sad brinemo mi

jer želimo: da čisto je ,

 da bistro je,

da svježe je,

jer tada je ljepše sve!

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj