loading

Ekoškole

Osnovna škola Marina Držića, Dubrovnik

Korisnički podaci

Osnovna škola Marina Držića, Dubrovnik
Volantina 6, 20000 Dubrovnik
020 450-640
ured@os-mdrzica-du.skole.hr
2002
Platinasti status 2022
 • Naziv projekta: Maslina je kao mati

  Tema projekta: Uzgoj i korištenje maslina iz školskog okoliša

  Opis projekta:

  U školskom dvorištu zasađena su stabla maslina o čijem se uzgoju i održavanju brinu učenici i djelatnici škole. Svake, ili svake dvije godine organizira se berba maslina, prerada pkodova u maslinovo ulje i radionice o maslini u skloou nastavnih predmeta. Maslinovo se ulje kristi u školskoj kuhinji, a dio se daruje u humanitarne svrhe.

  image

 • Naziv projekta: Uzgoj začinskog i ljekovitog bilja na povišenim gredicama

  Tema projekta: Očuvajmo biološku raznolikost

  Opis projekta:

  U dvorištu naše škole uzgajaju se masline i dubrovačke ljute naranče. Učenici na godišnjoj bazi sudjeluju u branju plodova maslina i naranača te ih prerađuju u različite proizvode koje potom koriste u školskoj kuhinji, daruju ih u humanitarne svrhe ili njima sudjeluju na Mediteranskom sajmu zdrave prehrane.

  Provođenjem ovih aktivnosti potiče se razvoj djece u zdrave, produktivne, kreativne i odgovorne osobe koje doprinose društvenoj zajednici  a prirodne resurse čuvaju za buduće generacije. Kako u školskom dvorištu postoji nekolliko manjih neiskorištenih prostora za sadnju i uzgoj biljaka, ideja je da učenici započnu s uzgojemi korištenjem začinskog i ljekovitog bilja našega podneblja na povišenim gredicama,metodom idealnom za male prostore i praktičnom za provedbu i održavanje. Nastojali bismo nabaviti stare i autohtone sorte sjemenja i sadnica iz zavičaja čuvajući ih na taj način od izumiranja. Naš bi okoliš ovim projektom postao upotpunjena cjelina koja pridonosi očuvanju biološke raznolikosti, a učenici bi, poticanjem odraslih u lokalnoj zajednici da pokušaju isto, razvijali spoznaje da se svakodnevnim, malim koracima može puno učiniti za održivi razvoj.

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj