loading

Ekoškole

Osnovna škola Lovas

Korisnički podaci

Osnovna škola Lovas
Matije Gupca 2, 32237 Lovas
032/525-140
ured@os-lovas.skole.hr
2011
Zlatni status 2
 • Naziv projekta: Povratak zemlji

  Tema projekta:

  Opis projekta:

  U želji da se vratimo slavonskoj zemlji odlučili smo u školskoj godini 2010./2011. obnoviti školski vrt na prostoru stare škole. Projekt 'Povratak zemlji' dugogodišnjeg je karaktera i njime smo predvidjeli: sadnju dugogodišnjih nasada voćaka, sadnju sezonskog povrtnjaka, izgradnju sjenice za potrebe izvođenja nastave u prirodi, uređivanje podruma u tradicijskom stilu, usmjereno obrazovanje učenika, osnivanje školske zadruge, suradnju s roditeljima i lokalnom zajednicom, eko proizvodnju i izgradnju kompostišta. Projekt nije ograničen vremenom. Osnovni zadaci su jasno postavljeni, a njihova realizacija će otvoriti i neke nove mogućnosti razvoja ovoga projekta. Konačan cilj je osnivanje školske zadruge koja će imati svoje uređeno zemljište - vrt, travnjak, cvjetnjak, povrtnjak i voćnjak. Zadruga će upravljati zemljištem, natjecati se i stvarati vlastite proizvode (pekmez, sok od bazge, povrće za školsku kuhinju i sl.).

 • Naziv projekta: Djeca za djecu - kompostirajmo iz svog okoliša

  Tema projekta:

  Opis projekta:

  Cilj projekta je bio kompostirati iz okoliša (domaćinstva) i samim time smanjivati otpad čime pokazujemo i osvješćujemo djecu i odrasle za brigu i čuvanje svoga okoliša. U projekt je bilo uključeno 18 obitelji iz sela na način da su iz svog domaćinstva odvajali biorazgradivi otpad i odnosili u kompostište koje se nalazi u školskom vrtu. Samu inicijativu provodili su i djelatnici škole (tete kuharice, spremaćice i nastavnici) tako što se otpad iz školske kuhinje također odlagao u kompostište. Akciju smo proširili na sakupljanje i odlaganje i drugog otpada u školi (papir, plastika, staklo, baterije). Projekt je nagradila Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva te nam dodijelila nagradu 'Otisak srca' za najbolju volontersku inicijativu u Republici Hrvatskoj u 2015. godini.

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj