loading

Ekoškole

Osnovna škola Srdoči, Rijeka

Korisnički podaci

Osnovna škola Srdoči, Rijeka
Ante Modrušana 33, 51 000 Rijeka
051 625 950
ossrdoci@gmail.com
2007
Dijamantni status 2
 • Naziv projekta: Žuti vrt - školski projekt

  Tema projekta: Školski vrt u kojemu uzgajamo limune

  Opis projekta:

  Naša Škola se u travnju 2016.. godine prijavila na Žmergov natječaj za lokalne školske inicijative na temu alternativnih sustava. Natječaj je proveden u sklopu EU projekta EAThink 2015. – Jedi lokalno, misli globalno. S Udrugom Žmergo, glavnim inicijatorom, potpisali smo ugovor o suradnji. Naš školski projekt 'Žuti vrt' - uzgoj, sadnja i razvoj limuna, izabran je kao jedan od pobjedničkih. Limun je zanemarena biljka čiji su plodovi izrazito zdravi. Cilj je učenicima osvijestiti važnost limuna za zdravlje. Isto tako učenicima će se prezentirati problematika uzgoja hrane u moderno doba i važnost uzgoja i konzumacije proizvoda uzgojenih u skladu s ekološkim zahtjevima. 14. listopada 2016. dostavljene su sadnice i sav ostali potreban materijal u našu školu. Učenici eko skupina nižih i viših razreda naše škole marljivo su prionuli poslu. Presadili su sadnice u cvjetnjake, smjestili ih na zaklonjeno i osunčano mjesto. Ove nastavne godine nastavili smo s održavanjem sadnica. Učenici su se upoznali i s bolestima biljaka, te načinima ekološkoga tretiranja takvih biljaka.

  image

 • Naziv projekta: Eko tjedan u OŠ Srdoči

  Tema projekta: Uređenje i čišćenje školskog dvorišta

  Opis projekta:

  Učenici su u pratnji svojih razrednika čistili okoliš škole, učili o sortiranju otpada te razvijali ekološku svijest i brigu prema prirodi. Uređivali su školski vrt, prenosili limune s mjesta gdje su prezimili. 

  image

 • Naziv projekta: Sjemenke- sitne, ali bitne!

  Tema projekta: Obilježavanje Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

  Opis projekta:

  Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje: Sjemenke-sitne, ali bitne!

  Sjemenke, mala uspavana bića koja u sebi nose život, nama ljudima nose veliki značaj. Polažemo ih u zemlju kako bi narasle biljke kojima smo našli razne namjene. No koliko ih dobro poznajemo?

  Povodom Dana kruha, to jest Dana zahvalnosti za plodove zemlje u našoj školi organizirali smo projektni dan „Sjemenke – sitne, ali bitne! 

  U četvrtak, 20. listopada u holu škole učenici su mogli upoznati sjemenke i njihovu primjenu u svakodnevnom životu kroz četiri oblika korištenja. Radionice su održali učenici za učenike uz stručno vođenje učiteljica.

  Saznali su kako ih koristimo za proizvodnju ulja zbog visokog udjela masnoća koje sadrže (laneno, hladno prešano suncokretovo ulje, sezamovo ulje...). Kušali su one koje koristimo pri izradi krušnih proizvoda, juha, salata i slastica kako bi ih obogatili (gorušica, sezam, lan, nar...) te čajeve koji pridonose našem zdravlju (komorač, divlji šipak, lan...). Sjemenke koristimo i kao začine (kim, tonka, kumin, anis...). Neke sjemenke je dobro grickati dok učimo jer su bogate tvarima koje pomažu našem mozgu (bučine golice, suncokret). Učenicima 5., 6. i 7. radionice je održala učiteljica biologije. Učenici 8. razreda su imali prilike sudjelovati u radionici na temu zdrave prehrane te kušati zdrave napitke u suradnji s udrugom Gaia nova i njihovim programom „Samo zdravo“. Značaj sjemenki za naše zdravlje je neupitan. Od davnina se koriste u narodnoj medicini. Pomažu za zdravlje srca, kostiju, mišića, kože, kose, probave. Djeluju na raspoloženje i pomažu nam nositi se sa stresom. Zato čuvajte ta mala živa bića koja hrane sve i pokreću veliki kotač života kakav poznajemo.

  image

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj