loading

Ekoškole

Osnovna škola Đuro Ester, Koprivnica

Korisnički podaci

Osnovna škola Đuro Ester, Koprivnica
Trg slobode 5, 48000 Koprivnica
048 622 433
ured@os-gjuro-ester-koprivnica.skole.hr
2007
Dijamantni status 2
 • Naziv projekta: Ponovno upotrijebi i obnovi!

  Tema projekta: zbrinjavanje otpada

  Opis projekta:

  Uz pomoć djelatnika Komunalca, kuma Eko škole učenici su  od starih otpadnih guma i  jastuka prikupljenih na Reciklažnom dvorištu Herešin izradili krevetiće za napuštene pse koje će Komunalac pokloniti koprivničkom Azilu, skloništu za životinje „Kira“ u Sigecu. Izrađene krevetiće od starih otpadnih guma i jutenih vreća koje su napunjene starim jastucima, učenici su s veseljem oslikali u raznim živim bojama i uzorcima te na taj način pokazali koliko su sposobne i vrijedne ruke kreativnih školaraca.Osim što je ova kreativna radionica humanitarnog karaktera, ujedno je i primjer kako iz otpada stvoriti nešto novo, korisno i kreativno što će obradovati prijateljske njuškice i istovremeno sačuvati okoliš.

  Učenici naše škole donirali su svoje stare igračke i slikovnice koje su se prodavali po simboličnim cijenama.

  image

 • Naziv projekta: Djevojčice u STEM-u

  Tema projekta: kritičko mišljenje

  Opis projekta:

  Projekt djevojčice u STEM-u nastao je sa željom da se kod  djevojčica sedmih i osmih razreda probudi i produbi ljubav prema matematici i prirodnim znanostima, ali i da se razvijaju kompetencije 21. stoljeća kao što su suradnja, kritičko mišljenje, kreativnost i komunikacija. Učenice su sudjelovale 8.3.2023. na ekipnom natjecanju koje je organizirala Prva osnovna škola iz Ogulina, a rješavale su zadatke iz biologije, kemije, matematike i fizike.

   

  image

 • Naziv projekta: Smanjite bacanje hrane!

  Tema projekta: energija

  Opis projekta:

  Učenice Eko grupe četvrtog razreda naše škole Iris Kiš, Iva Petrović, Ana Sedlić i Sara Kovačev sudjelovale su na državnoj Smotri projekata iz građanskog odgoja i obrazovanja u Zagrebu. Smotra je održana u subotu, 20.5.2023., u Osnovnoj školi Grigora Viteza.

  Projekt  pod nazivom Smanjite bacanje hrane!, rađen po metodi Projekt građanin. Prvi plakat prikazuje izbor i istraživanje problema, drugi predložene politike te njihove dobre i loše strane, treći izabrane politike kojima će se nastaviti baviti, a četvrti plan rada i ono što je ostvareno.

  Bacanje hrane postalo je globalni problem jer se trećina ukupno proizvedene hrane baca. Najviše bacamo mi, krajnji potrošači, pa smo zato i najodgovorniji da se to smanji ili spriječi.

  Na početku projekta učenici su u alatu Forms sastavili kratak upitnik za učenike i učitelje. Popunili su ga svi učenici koji polaze nastavu informatike. Članovi Eko grupe osobno su ispitali učenike prvih razreda i dobili slične rezultate kao što su u elektronskom upitniku. Prema dobivenim odgovorima vidi se da većina učenika i učitelja uočava problem bacanja hrane te žele da ga se smanji ili riješi. To je Eko grupi dalo poticaj za nastavak rada na projektu, tako da su u različitim prostorima škole postavili natpise i plakate kojima pozivaju sve učenike i odrasle u školi na smanjivanje bacanja hrane i upućuju ih kako to učiniti.

  image

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj