loading

Ekoškole

Osnovna škola Žrnovnica, Split

Korisnički podaci

Osnovna škola Žrnovnica, Split
Hrvatskih velikana 41, 21251 Žrnovnica , Split
0915974461
ured@os-zrnovnica-st.skole.hr
2005
Dijamantni status 3
 • Naziv projekta: Zelena čistka

  Tema projekta: Čišćenje rijeke Žrnovnice

  Opis projekta:

    Godišnje imamo dvije Zelene čistke koje organiziramo s eko- udrugom Žrvanj " još u suradnji s eko udrugama i zainteresiranim mještanima, kao i prijateljskim udrugama grada Splita i Županije . U čišćenje su uključeni svi razredi, učitelji i komunalna poduzeća

  Podstrane i Splitska Čistoća d.o.o.  Akcija čišćenja uvijek obuhvaća cijelu dužinu od izvora do ušća kao i divlja odlagališta uz  prometnice i prilazne puteve. Zelena čistka  postala je najveća i najbolja eko akcija u županiji i šire.

  Učitelji  često organiziraju nastavu uz rijeku Žrnovnicu koja uključuje obilazak i čišćenje rijeke od školskog igrališta do ušća.

  Cilj Projekta je briga i senzibilizacija učenika o važnosti čistoće rijeke neophodne za život i zdravlje  .

   

   

  image

 • Naziv projekta: Posadimo nacionalni cvijet

  Tema projekta: Perunika

  Opis projekta:

        Odlučili smo upoznati učenike ,roditelje i širu javnost  s Perunikom , našim nacionalnim cvijetom od lipnja 2000 godine .

        Na ulazu u Školu  nalaze   se crteži perunika i staroslavenskog boga Peruna ,da   bi učenici i posjetitelji Škole uz crteže perunika            mogli doživjeti cvijet  ljubičaste perunike  koja raste u školskom vrtu.

        Od ove godine  počeli smo sakupljati i  druge boje perunika  koje će naš lijepi školski vrt obojiti  u nacinalne cvjetove .

          Učenici su sa  učiteljicama i spremačicama   posadili   raznobojne  lukovice  pronađene  diljem Lijepe naše.  

         Cilj nam je obrazovati i odgojiti učenike za nacionalno i lijepo . 

  image

 • Naziv projekta: Klijališta u učionici na otvorenom

  Tema projekta: Sijanje sjemena i sadnja lukovica različitih vrsta cvijeća

  Opis projekta:

  Naša Učionica na otvorenom nalazi se između doma za starije osobe "Zlatne godine" i dječijeg vrtića  uz eko udrugu " Žrvanj". Kapacitet učionice je dovoljan za dva razredna odjela gdje se često na čistom zraku odvija nastava iz više predmeta.

  Učionicu smo dobili nominacijom našeg osnivača grada Splita  na  Mc Donaldsovom natječaju. Od EU projekta "Skriveni habitati " i "Skrivena Dalmacija "  dobili smo  klijališta, pozornicu s novom  školskom pločom, male bančiće (taburee) koje smo stavili ispod 

  bijele murve u hlad. Klijališta imamo 12 komada sa prozirnim plastičnim poklopcima i malim kružnim  otvorom po sredini . Učenici siju različito cvijeće i sade lukovice. Brinu se i  zalijevaju, a kad narastu biljke dovoljno velike za presadu, nježno ih prenose u  plastične čašice  i donose  na sadnju u školski vrt . 

  Cilj je naučiti učenike razredne nastave o važnosti zemlje i sjemena, razvijati ljubav prema sadnji i praćenju rasta cvijeća i biljaka. 

  image

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj