loading

Ekoškole

Osnovna škola Banova Jaruga

Korisnički podaci

Osnovna škola Banova Jaruga
Stjepana Radića 118, 44321 Banova Jaruga
044 668 005
ured@os-banova-jaruga.skole.hr
2008
Dijamantni status 1
 • Naziv projekta: Recikliranje plastičnih vrećica

  Tema projekta:

  Opis projekta:

  Od iskorištenih plastičnih vrećica recikliranjem dobivamo nove proizvode- torbe, torbice, ukrasne vrećice, pernice....

 • Naziv projekta: Eko detergent

  Tema projekta:

  Opis projekta:

  Od ostataka voća i povrća iz školske kuhinje izradili smo eko detergent za čišćenje učionica, sanitarnih prostora te svih prostorija u kojima učenici borave.

 • Naziv projekta: Lavanda

  Tema projekta:

  Opis projekta:

  OŠ Banova Jaruga posjeduje dosta zemlje koja stoji i ne koristi nikome. U dogovoru s ravnateljicom tražili smo način na koji bismo tu zemlju iskoristili. S obzirom na prilično malen budžet koji nam je na raspolaganju morali smo se ograničiti na biljke koje možemo dobiti, a ne kupiti. Budući da je ljekovito i začinsko bilje unazad nekoliko godina sve popularnije, majke i bake naših učenika u svojim vrtovima njeguju sve vrste takvog bilja koje uspjeva na našem području. Tako nam je majka jedne od naših učenica poklonila reznice lavande, koje su učenici vrijedno posadili. U zemlju je stavljeno stotinjak reznica koje smo smjestili na prozorske klupice u učionicama. Učenici su biljke redovito zalijevali i već su kroz 2 tjedna sigurno mogli zaključiti koje reznice su propale. Kroz otprilike 4 tjedna vidljivi su mladi listići na onim reznicama koje su pustile korijen. Uspješno se zakorijenilo oko 80 % reznica, koje planiramo na Dan planeta Zemlje posaditi u naš školski vrt. Nakon dvije godine očekujemo prve plodove našeg truda, kada bismo trebali imati prvu košnju lavande. Cvjetove ćemo sušiti i pairati u malene vrećice koje će se prodavati na raznim sajmovima. Također, kad grmovi dovoljno ojačaju da s njih režemo reznice, pokrenut ćemo vlastitu proizvodnju i prodaju presadnica lavande.

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj