loading

Ekoškole

Ekonomska škola Braća Radić, Đakovo

Korisnički podaci

Ekonomska škola Braća Radić, Đakovo
V.K.A. Stepinca 11, 31400 ĐAKOVO
031/811-345
ured@ss-ekonomska-bracaradic-dj.skole.hr
2004
Dijamantni status 3
 • Naziv projekta: Projekt Šafran

  Tema projekta: Upoznati učenike s temom Holokausta te kroz razne aktivnosti i različite nastavne predmete podići svijest o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti.

  Opis projekta:

  Naša škola već je nekoliko godina dio međunarodnog projekta pod nazivom Projekt Šafran kojem učenici osnovnih i srednjih škola u spomen na milijun i pol židovske djece i tisuće druge djece stradale tijekom Holokausta sudjeluju u raznim aktivnostima na temu Holokausta s ciljem podizanja svijesti o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti. Projekt smo započeli u prosincu sadnjom lukovica šafrana u dvorištu škole čiji smo rast redovno pratili. 

  Projekt Šafran, osim sadnje lukovica šafrana, uključuje i druge aktivnosti, kao što je uređenje školskog panoa te posjet židovskom groblju u Đakovu u kojima su sudjelovali i učenici naše škole pod vodstvom prof. Bernardice Šušak i Maje Ivić. Učenici su također imali priliku poslušati i prezentaciju o sudbini Židova u Đakovu za vrijeme Drugog svjetskog rata te naučiti više o židovskoj zajednici u Đakovu od 19. stoljeća do danas.

  U projekt su uključeni i drugi predmetni nastavnici koji u skladu sa svojim predmetom nastoje utjecati na podizanje svijesti o opasnostima diskriminacije, predrasuda i mržnje kao i održati važnost kolektivnog sjećanja na Holokaust koristeći ga kao primjer za prenošenje iskustava iz prošlosti.

  Također, u svrhu utvrđivanja znanja o Holokaustu kojim raspolažu učenici, provedena je i online anketa na uzorku od 100 učenika koja je pokazala dobre rezultate. Prema rezultatima ankete, 95% učenika odgovorilo je da zna što je Holokaust, a najveći postotak, od 47% učenika, svoje znanje ocijenilo je ocjenom dobar (3).
  I za kraj, kao zaključak ovog projekta mogli bismo citirati Borisa Brauna, žrtvu koja preživjela Holokaust i reći: „Nemojte nikad nikoga mrziti niti nikome nanositi zlo. Jer mržnja je nešto najstrašnije što pogađa čovjeka."

   

  image

 • Naziv projekta: Zeleni val

  Tema projekta: Na ekološki prihvatljiv način, odvajanjem otpada i zaštitom okoliša prikupiti novac koji se koristi u svrhu liječenja oboljelih od leukemije i limfoma

  Opis projekta:

  Ove školske godine naša škola se u suradnji s Policijskom upravom osječko-baranjske županije uključila u projekt udruge oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske (UOLL) pod nazivom „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“. Naime, sakupljajući plastične čepove činimo dobro za okoliš, a ujedno činimo i hvalevrijedno humanitarno djelo jer za kilogram plastičnih čepova Udruga oboljelih od leukemije i limfoma dobije jednu kunu i 20 lipa. U ovu akciju uistinu se mogu svi uključiti, jer sve što trebate učiniti, jeste prikupiti što više plastičnih čepova s boca. Prikupljaju se sve vrste plastičnih čepova i poklopaca od vode, sokova, mlijeka, jogurta, sireva, deterdženata i slično, a Udruga ih predaje ovlaštenim otkupljivačima. Udruga tako pribavlja novac koji se koristiti u svrhu liječenja i omogućavanja boravka obitelji u blizini mjesta liječenja.

  Cilj ovog projekta bio je na ekološki prihvatljiv način učenike volontiranjem potaknuti na humanitarni rad u zajednici te na selektivno prikupljanje i razvrstavanje otpada uz razvoj ekološke svijesti i zaštite okoliša.

  image

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj