loading

Ekoškole

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, Krk

Korisnički podaci

Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir, Krk
Vinogradska 3, 51500 Krk
051/221-420
srednja-skola-krk@ri.t-com.hr
2014
Srebrni status
 • Naziv projekta: INNOPLASTIC DANI U NAŠOJ ŠKOLI

  Tema projekta: Zbrinjavanje otpada

  Opis projekta:

  I ove su se godine učenici i nastavnici krčke Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir uključili u organiziranu akciju čišćenja teško pristupačnih plaža. U petak, 14. listopada 2022. održana je jednodnevna akcija čišćenja krčkih divljih plaža u okviru projekta InNoPlastic u suradnji s krčkim komunalnim društvom Ponikve eko otok Krk Ponikve Krk i MareMundi. U akciji koja je sad već postala tradicionalnom i ovog je puta sudjelovala velika ekspedicija otočnih čistača volontera, a prof. Dragan Škoro koji je i tijekom prve ovogodišnje terenske ekoakcije pratio krčke srednjoškolce, nije propustio naglasiti kako je u hvalevrijednoj ekološkoj praksi jednako vrijedna i važna i njena edukativna komponenta. U sklopu međunarodnog projekta InNoPlastic kojeg provodi Ponikve Eko otok Krk d.o.o., a u kojem malu, ali hvalevrijednu ulogu imaju i naši učenici, proveli smo 17. ožujka 2023. radni dan na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Učenici 1. G razreda te 4. G razreda u pratnji mentora Hrvoja Karabaića, ravnateljice Gordije Marijan i gospodina Dejana Kosića, tehničkog direktora Ponikve Eko otok Krk d.o.o. posjetili su Centar za aditivne tehnologije Zavoda za preradu polimera na FSB-u. Cilj posjeta bio je upoznati tehnologiju poboljšanja tehničkih svojstava recikliranog otpada, u svrhu daljnje obrade i upotrebe. Upoznali smo se s teškoćama koje se u cijelom postupku javljaju, kao i koliko je mukotrpnog rada i truda potrebno kako bi uspjeli dobiti ciljana svojstva. U sklopu projekta In-No-Plastic i ovogodišnje akcije čišćenja plaža, zaposlenici Ponikve eko otok Krk, učenicima i nastavnicima krčke srednje škole predstavili su projekt i inovativne tehnologije rješavanja problema plastike uz predavanje "Koliko znaš o plastici u moru?" te aplikacije pomoću kojih bi volonteri bili upoznati s akcijama čišćenja plaža i priobalja otoka Krka. Zaposlenici Ponikve eko otok Krk u sklopu projekta In-No-Plastic dostavili su i setove kanti za razvrstavanje otpada koje će se postaviti u svaku učionicu krčke srednje škole. U sklopu programa informativnih aktivnosti gospodarenja otpadom In No Plastic, izrađena je aplikacija o razvrstavanju otpada. Gospodin Carl Nesset iz norveške tvrtke empower. eco , 10 svibnja 2023. predstavio je učenicima škole aplikaciju koja na jednostavan način omogućava praćenje: odvoza svih vrsta otpada te educira o načinu zbrinjavanja i postupcima oporabe istog. Eko akcijom smo obilježili Dan zaštite prirode te Međunarodni dan biološke raznolikosti Bila je ovo još jedna uspješna eko akcija. U suradnji s Ponikve Krk i brodom "Otac Roko" u utorak 23. svibnja organizirano je čišćenje plaža otoka Plavnika. Pratilo nas je lijepo i mirno more. Sudjelovali su naši vrijedni učenici volonteri u pratnji nastavnika Damira Barca i Jelene Mikinčić.

  image

 • Naziv projekta: NE OKOLIŠAJ, POSADI IDEJU ZA BUDUĆNOST!

  Tema projekta: ODRŽIVI PREHRAMBENI SUSTAVI

  Opis projekta:

  U suradnji s Udrugom Žmergo uključili smo se u projekt Ne okolišaj, posadi ideju za budućnost! Edukativnim aktivnostima na niz okolišnih tema poput posljedica nepravilnog zbrinjavanja otpada, problematike digitalnog otpada kao i pitanja održivih prehrambenih sustava, s učenicima smo progovarali o temama globalnih okolišnih izazova te ih osnažili za aktivan doprinos očuvanju okoliša. U okviru projekta uz digitalne i zelene čistke s našim smo učenicima uspješno proveli projektne aktivnosti pokretnog vrta i energetske lizaljke. Energetska lizaljka „Lollyfit“ donijela nam je nagradu, jednodnevni izlet u Istru, na natječaju “Ne okolišaj!” za najbolji učenički, odnosno školski projekt prožet održivosti, solidarnosti, pravednosti u kategoriji srednjih škola. Kreativne i inovativne “zelene” ideje naših učenika povezane s konceptima nula otpada, nula kilometara, 5R i kružne ekonomije ostvarene u okviru projekta prezentirali smo javnosti na Konferenciji o održivim školskim projektima 18.5.2023. u Opatiji.

  image

 • Naziv projekta: ECO BUSINESS - eTwinning projekt

  Tema projekta: ODRŽIVOST - OPORABA VUNE

  Opis projekta:

  Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir 18. travnja 2023. ugostila je četiri učenika i dvije profesorice iz partnerske škole Lycée Jeanne d’Albret, Saint Germain-en-Laye, Francuska. Učenici 3. razreda ekonomskog i gimnazijskog programa, uključeni u eTwinning projekt Eco business, s francuskim su vršnjacima odradili niz projektnih aktivnosti pod mentorstvom profesorica Dijane Stolfe i Ane Pasarić.Svoje goste su proveli otokom Krkom. Predstavili su dvije otočke poduzetnice koje su svoju ljubav prema prirodi pretočile u pravi poduzetnički pothvat. KuSshh je ime iza kojeg se krije Monika Kovač. Ugostil je učenike i njihove mentore na svojoj plantaži eteričnog bilja te ispričala put od sadnje do finalnog proizvoda i prodaje.Jasminka Gršković iz OPG Tohoraj dočekala je goste u svom masliniku s dijelom svog stada ovaca. Druženje je nastavljeno radionicom filcanja vune i izradom uporabnih predmeta. 

  image

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj