loading

Ekoškola projekti

Najveća svjetska lekcija u Hrvatskoj

Najveća svjetska lekcija u Hrvatskoj je projekt Švicarsko-hrvatskog programa suradnje koji za cilj ima približiti globalne ciljeve održivog razvoja (engl. Sustainable Development Goals - SDGs) djeci i mladima u Hrvatskoj kroz razne interaktivne aktivnosti osmišljene i implementirane u okviru projekta.

U prvim fazama projekta naglasak je bio na prevođenju, izradi i prilagodbi edukativnih materijala iz područja održivog razvoja za učenike, nastavnike i roditelje/skrbnike. Također, provele su se radionice za roditelje/skrbnike, te učenike i nastavnike. Program izobrazbe za održivi razvoj namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola provodio se i kroz debate, brainstorming, rad u skupinama, rad u paru, korištenje multimedije, iskustvene vježbe, eko kviz te studijske posjete primjerima dobre prakse održivog razvoja.

Kao rezultat ovog projekta nastao je interaktivan i prilagođen obrazovni sadržaj za učenike osnovnih i srednjih škola kako bi u budućnosti bili spremni na nove društvene i okolišne izazove i mogli donositi važne životne i poslovne odluke. Od velike je važnosti stvoriti upravo ovakav sadržaj za učenike osnovnih i srednjih škola koji su u životnom periodu kada dnevno primaju najviše informacija koje trebaju integrirati u svakodnevne aktivnosti i o kojima najviše ovisi daljnji razvoj njih kao pojedinaca, kao i društva u kojem djeluju.

Ovaj Priručnik za nastavnike i sve zainteresirane za globalne ciljeve održivog razvoja pristupa poučavanju teme održivog razvoja na privlačan i jednostavan način. Kako bi ovaj tip obrazovanja bio dugoročno održiv, u projektu je stavljen fokus na razvoj ovog priručnika koji će biti dostupan nastavnicima koji će dalje prenositi znanje o ovoj temi. Nastavne pripreme koje su sadržane u ovom priručniku pogodne su za obradu sadržaja međupredmetnih tema u osnovnim i srednjim školama.

Partneri na projektu „Najveća svjetska lekcija u Hrvatskoj“ su: Institut za društveno odgovorno poslovanje, Udruga Lijepa Naša Zagreb, Osnovna škola Jabukovac, te Prva privatna gimnazija s pravom javnosti iz Zagreba.

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj