loading

Ekoškole

Prva privatna gimnazija Varaždin s pravom javnosti

Korisnički podaci

Prva privatna gimnazija Varaždin s pravom javnosti
Frana Supila 22, 42000 Varaždin
0981384371
marko09.pavlovic@gmail.com
2023
Stjecanje statusa
  • Naziv projekta: Uređenje mirisne oaze u zelenoj učionici

    Tema projekta: Poticanje ugodne atmosfere za učenje i istraživanje.

    Opis projekta:

    U sklopu dvoršta postoji vrt koji je podijeljen u tri djela. Svaki dio čini priču za sebe, ali također međusobno su povezani: Cilj projekta je izgraditi i razviti ugodnu atmosferu sadnjom trajnica i medonosnog bilja u skladu se permikulturom. Kako bi vanjsku učionicu učinii privlačnom učenicima i divljim životinja ponajviše kukcima te na taj način stimulirali bolje usvajanje znanja i vještina.

    image

  • Naziv projekta: Živi kutak

    Tema projekta: Razvijanje brige i odgovornosti učenika za drugim živim bićima

    Opis projekta:

    Izgradnja živog kutka u učionici prirodoslovlja. Živi kutak sastoji se od nekoliko terarija i akvarija u kojima borave: indiski paličnjaci, australski paličnjaci, javanski žohari, madagaskarski puževi, zlatne ribice, kornjača i hrčak. Cilj projekta: razviti odgovornost kod učenika i empatiju za druga živa bića, istraživati životne cikluse beskralježnjka i kralježnjka te mjeriti abiotičke čimbenike koji utječu na njihov razvoj.

    image

  • Naziv projekta: Izrada škrinjica za ptice i skloništa za šišmiše

    Tema projekta: Uvod u ornitologiju i hirepterologiju

    Opis projekta:

    Učenici su u sklopu dodatne nastave (Science programa) program istražili deset najčešćih vrsta ptica dupljašica i poludupljašica te šišmiša koji borave na području sjeverozapadne Hrvatske. Prema naputcima uduge BIOm izradili su škrinjice za ptice i skloništa za šišmiše. Napravljene kućice postavljene su unutar Arboretuma Opeka, Marčan u suradnji sa SŠ Arboretum Opeka. Uz postavljanje škrinjica izrađen je letak najčešćih vrsta. 

    image

Korak 1

Članovi odbora

  • Martina Pažur - ravnateljica 
  • Sanja Ostović - tajnica  
  • Lana Lah- psihologinja
  • Lucija Sokolić - nastavnica fizike  
  • Barbara Frntić - nastavnica likovne umjetnosti    
  • Marija Oto - nastavnica hrvatskog jezika 
  • Marija Lacković Kostelac - nastavnica matematike
  • Jasmin Kokotec - nastavnik geografije
  • Marko Pavlović - nastavnik biologije i kemije
  • Matej Rogina - učenik I. x
  • Petra Pešić - učenica I. x  
  • Fran Žmegač - učenik II. x
  • Ana Jurinić- učenica II. x  
  • Martina Vugrinec- učenica III. x
  • Tonka Igrec- učenica III. x  
  • Hana Kontrec - učenica III. y
  • Lucija Ivančić- učenica III. y  
  • Nikola Kraljić- učenik IV. x
  • Lara Rabuzin - učenica IV. x 
image

Korak 3

Plan djelovanja

Ušteda električne energije i povećanje bioraznolikosti

Ovaj projekt ima dva cilja a do je zamjena ravjetnih svjetla sa led trakam čiji je energetski certifikata A+ te dogradnja škoslkog dvoršita s povišenim gradicam za uzgoj povrća i pošumljavnje školske šume s ciljem povećanje biomase i faune područja.

  • zamjena svjetla s leda trakama u svim učionicama škole (počeli s učionicom hrvatskog jezika dje smo halogene lampe s živom zamjenili s led svjetlima, energetske učinkovitosti A+ 
  • izgradnja povišenih gredica u sklopu školskog dvorišta pomoću drvenih paleta i sadnja povća za zdravi međuobrok (smoothie) 
  • sadnja drvenastih autoktonih biljniih vrsta na području školske šume (kampanja Zasadi stablo, ne budi panj) - 30 kom

Učenici i nastavni Prve privatne gimanzije s pravom javnosti Varaždin.

Vrijeme realizacije projekta je školska godina 2022./2023. 

  • pri kraju školske godine za led svjetla u učionicama 
  • radionica izrade vrta s povišenim gredicam i sadnja u mjesecu svibnju i lipnju 2023. 
  • izvještaj izrade i realizacija na društvenim mrežama škole

Korak 4

Izvješće o provedenim aktivnostima Ekoškole

ECO bubbles
  • proizvodnja vlastitih ekoloških sapuna pomoću dvije tehnike, hladna i vruća   
  • hladni postupak: koristi  se lužina iz pepela koji nastaje sagorijevanjem drva i domaćeg maslinovog ulja  
  • vrući postupak: glicerinka baza s maslinovim uljem i eterično ulje lavandina
  • sapuni se koriste u toaletima škole te se višak prodake kroz učeničku zadrugu
  • proizvodnja ekoloških sapuna pomoću dva postupka 
  • prihvaćanje takbvih sapuna od strane učenika 
  • ostvarivanje profita kroz prodaju proizvoda i ulaganje u vrt škole (sadnja lavande i smilja)

Prva privatna gimanzija  Varaždin s pravom javnosti, Ućenika zadruga Philyra, sekcija Sciene, Business i Art.

Vrijeme realizacije školska godina 2022./2023.

Slike o provedenim aktivnostima Ekoškole

Eco bubbles - glicerinski sapun s lavandinom
image
Eco bubbles - sapun s maslinovim uljem
image

Korak 6

Dokumenti

image
image
image
Postavljanje kućica arboretum Opeka
https://www.facebook.com/ppg.varazdin/posts/pfbid02VMde2xpJyhY7Lm7ohFfVo8qiek9LM4hdoByCW9rVF7qXiCRUDVCLTcuxxrC2CLBgl
Izrada skrovišta za šišmiše
https://www.facebook.com/ppg.varazdin/posts/pfbid059JQ25aYWJwpLENc9xVxjA52XQSEKBT2rSWJ8Zavw4Qrwv3MJL4u1H6gpYZa3bTUl
ECO Bubbles - početak
https://www.facebook.com/ppg.varazdin/posts/pfbid0299bBDAe7Z9ctNLpxuHXpoHuk2V6sAacartghH6Uq4NyS27k28RnUMwATjxoiHTmFl
Istraživanje rijeke Drave, bioraznolikost i kvaliteta vode
https://www.facebook.com/ppg.varazdin/posts/pfbid0kuAQZD426rN1BFCVz26rxu5x9AUsqq5khwNTkTG6wj8FRwBUrbErQ3xhTVggqHtPl
Svjetski dan voda
https://www.facebook.com/photo/?fbid=713180003930050&set=a.553420949905957

Projektni dan/tjedan

Zdravi doručak
9. veljače 2022.

Prema literaturnim podacima sve više ljudi preskače doručak kao izuzetno značajan prvi dnevni obrok. Neželjene posljedice takve navike su brojne po zdravlje. Kako bi to promjenili učenici 2. x razreda Prve privatne gimanzije Varaždin s pravom javnosti uključili su se u eTwinning projekt DORUČAK. Potaknuti predavanjima u sklopu projekta učenici su izradili tri menija: tradicionalni hrvatski sjeverozapadni doručak, tradicionalni francuski doručak i zdravi. U samoj provedbi pomogli su im nastavnici koji si pripremili namirnice i organizirali doručak 9. veljače. Svaki učenik naše škole odabrao je jedan od tri menija. Jedući svoj doručak učenici su popunjavali izlazne kartice o količini hrane koju su odabrali. Na kraju doručka ocjenili su namirnice i izvedbu, kvalitetu doručka. Uz pomoć kartica učenici koji sudjeluju u projektu izračunati će energetsku vrijednost hrane, optimalne količine za konzumaciju i trošak konzumacije hrvatskog, francuskog i zdravog doručka. Cilj projekta je edukacija učenika i njihovih roditelja o potrebi redovite konzumacije doručka.

image

Korak 7

Ekokodeks i himna

1. Štedimo vodu prilikom pranja ruku.
2. Oblikujmo i održavajmo školski vrt.
3. Isključimo računala nakon korištenja.
4. Kompostirajmo biljni otpad.
5. Koristimo kompostirano tlo u vrtu.
6. Koristimo plastične boce i čepove za umjetničko stvaralaštvo.
7. Skupljajmo kišnicu za zalijevanje vrta.
8. Koristimo pokošenu travu za malčiranje.
9. Koristimo prirodni sapun naše zadruge za pranje ruku.
10. Gasimo svjetla kod izlaska iz prostorija.
11. Koristimo reciklirani papir za printanje.
12. Odvajajmo smeće. 

*ekokodeks škole izradili su učenici dodatnog programa Social studies pod mentorstvom Barbare Frntić, prof.

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj