loading

Ekoškole

Dječji vrtić Cvit Mediterana, Split - Područni objekt DV Ružmarin

Korisnički podaci

Dječji vrtić Cvit Mediterana, Split - Područni objekt DV Ružmarin
Šime Ljubića 22, 21000 Split
021 460 875; 099 528 5347
d.v.ruzmarin.split@gmail.com
2024
Priprema statusa
 • Naziv projekta: U zdravom tijelu zdrav duh

  Tema projekta: Zdrav život (sport, prehrana, briga o sebi i okolišu)

  Opis projekta:

  Projekt je započeo bitnom činjenicom - važnosti kretanja (osnovnom potrebom i pravom svakog djeteta) i programskom orijentacijom usmjerenom na poticanje zdravog života djece i odgoja za samoodrživi razvoj. Godinama njegujemo ekološku svijest kod djece kroz različite projekte (eko vrt, zdrava prehrana). Tako dolazimo i do ovog projekta, te postavljamo cilj sustavno 2x tj. provođenje tjelesnih aktivnosti osmišljenih u suradnji s profesorima kineziologije u funkciji razvoja motorike i optimalnog utjecaja na sva područja djetetovog razvoja. Utjecanje na kvalitetan rast i razvoj djeteta, te formiranje pozitivnih stavova prema zdravom načinu življenja.

  Potprojekti:

  • Briga o zdravlju - kako očuvati naše zdravlje (kako pravilno peremo ruke i zube, virusi, bakterije, zdrava hrana, oči - naše blago i prozor u svijet, dj. Olimpijada).
  • Naše tijelo - osvijestiti važnost zdravog tijela, načina njegovog funkcioniranja te kako ga održati zdravim (kostur i mišići, krvotok, organi u našem tijelu, zdrastveni rječnik).
  • Hranimo se zdravo- živimo zdravo- stvaranje pozitivnih navika, stavova i znanja o važnosti zdrave prehrane i svakodnevne tjelesne aktivnosti (zubi-što im snagu daje, čajanka, abeceda zdravlja, radionice za djecu i roditelje humanitarnog i ekološkog karaktera, klasifikacija povrća, slikorecitacija Gimnastika, Zvonik zdrave hrane, priprema zimnice-džem od šljiva i breskve, kiseli kupus i paprike, konzerviranje maslina, sadnja i uzgoj eko- hrane, igrokaz Zdrava hrana).
  • Odgoj za život - uz zdravo tijelo razvijati i zdrav duh: socio- emocionalni razvoj (situacijski plakati, mimika, gestovne igre, natjecateljske sportske aktivnosti, moj hobi, scenske igre, rječnik emocija, kutija strašna-mračna, posjet stomatološkoj ordinaciji- strah, knjiga osjećaja, za(volimo voće).

  Suradnje- posjet tržnici, trgovini Zdrava hrana, predstava „ Zeko i povrtnjak“, zajednička akcija s roditeljima- uređenje vrta, posjet KK Split, bazeni Poljud, farma krava Radošić.

  Sudjelujemo u EU projektu EU-jedinjeni u igri i učenju. Predstavljamo se sa svojim plakatom.

  U konačnici:

  Djeca su samostalnija, s većom dozom samopouzdanja, sa sposobnošću odgađanja vlastitih potreba, prihvaćaju neuspjeh, uživaju u tjelesnom vježbanju- veselje i radost, poboljšanje pažnje i koncentracije, otvoreniji su za komunikaciju i slobodnije se izražavaju pokretom. Odličan uspjeh i dječjoj olimpijadi. Odlična suradnja s roditeljima. Postaju edukatori svojih roditelja o zdravoj prehrani i boravku na otvorenom. Obogaćene spoznaje o različitim sportovima.

  image

 • Naziv projekta: Od sjemenke do tanjura

  Tema projekta: Eko uzgoj hrane

  Opis projekta:

  Djeca prilikom konzumacije voća počinju vaditi sjemenke iz jabuke i pitaju: ''Možemo li ovo posaditi da naraste jabuka?''

  To nam je bio poticaj za daljnje istraživanje i produbljivanje dj. interesa. Kako smo više razgovarali o ovoj tematici, shvatili smo da dio djece ne zna odakle dolazi voće/povrće.

  Dijete izjavljuje: ''Krumpir dolazi iz Keruma!'' Tako se izrodio ovaj projekt iskustvenog učenja.

  Roditelji koji imaju iskustvo rada u vrtu dolaze u skupine i pomažu pripremiti tlo naših vrtova/ balkona za sijanje i sadnju. Uključujemo vanjske suradnike: Permakultura Dalmacija, Biovrt, Udrugu Sunce, Zdravi grad…

  Cilj nam je bio osvijestiti i senzibilizirati djecu za ekološki održiv način uzgoja i pripreme hrane, koja iskustvenim učenjem stječu znanja o procesu „čudesne“  transformacije sjemenke u biljku, pa i plod. Djeca su saznala koliko su važni eko uzgojeni plodovi za naše zdravlje, kako sakupiti i čuvati eko sjemenke, što je eko gnojidba, kompostiranje, održivi sustav navodnjavanja, dobri/ loši susjedi(biljke), dobri/ loši uvjeti( voda, sunce, različito tlo). A samim tim oni postaju edukatori uže i šire zajednice.

  Za kraj sudjelujemo na sajmu ekoloških proizvoda EkoFjera sa štandom uzgojenog povrća, eko sjemenki i sadnica jagoda.

  image

 • Naziv projekta: Vrtić u prirodi

  Tema projekta: Suživot s prirodom: Briga o prirodi i okolišu

  Opis projekta:

  Potaknuti željom djece za igrom na otvorenom u prirodi (pogotovo nakon perioda pandemije Covid 19) želimo obogatiti i proširiti njihove interese kroz različite aktivnosti: promjene u prirodi, maslina - berba i proces prerade ploda u ulje (suradnja s OŠ Trstenik i uljarom Simunić), listopadno drveće, vazdazeleno drveće, šumske/ gradske životinje, odvajanje otpada (u okviru čega se uključujemo u humanitarnu akciju UOLL), recikliranje (suradnja s Čistoća d.o.o. Split), zaštita biljnog i životinjskog svijeta, orijentacija u prirodi (suradnja s OIP Posejdon), zdrastvene aktivnosti na otvorenom( suradnja s Vms naše ustanove), naš vrt (sijanje, sadnja, istraživanje i dokumentiranje na tematiku).

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj