loading

Ekoškole

Osnovna škola Gradac

Korisnički podaci

Osnovna škola Gradac
Kralja Tomislava 2, 21330 Gradac
021 697553
ured@os-gradac.skole.hr
2024
Priprema statusa
 • Naziv projekta: Bioraznolikost - izazov sutrašnjice

  Tema projekta:

  Opis projekta:

  Ove školske godine Osnovna škola Gradac započela je s provođenjem dvogodišnjeg projekta „Bioraznolikost – izazov sutrašnjice“, a u okviru programa EU Erasmus+. Osim ove škole, partneri u ovom projektu su škole Ecole Elementaire Renee Descartes Chateauroux (Francuska), Narodno uchilishte Yane Sandanski, Razlog (Bugarska), C.E.I.P. Ntra. Sra. de la Cabeza, Maria (Španjolska) i 1st Primary school, Diavata (Grčka). Poticaj za projekt bila su Izvješća međunarodnih stručnjaka koja nas od 2007. godine upozoravaju na dramatične posljedice globalnog zagrijavanja. Projekt će biti prilika za razumijevanje i usporedbu prijetnji raznim vrstama živih bića u svakoj od partnerskih zemalja, a učenici će kroz projektne aktivnosti razviti kompetencije iz znanstvenog, društvenog i građanskog te ekonomskog područja. Ukratko, ovaj će projekt omogućiti učenicima da se uključe u zaštitu okoliša i ojačaju svijest o svojoj građanskoj odgovornosti kako lokalno, tako i u Europi i šire. Projekt će također omogućiti razvijanje poštovanja prema okolišu i osvješćivanje svakodnevnih obaveza učenika prema njemu. U okviru projekta predviđene su brojne aktivnosti, kao što su sadnja drveća u okolišu škole, istraživanje i prezentacije na temu Šuma kao eko sistem, Životni ciklus stabla, Hranidbeni lanac u biotopu šume, zatim posjeti djelatnicima drvne industrije, izrada herbarija i insektarija, proučavanje životinja na način da se identificiraju moguće prijetnje, kao i način na koji bi se mogle zaštiti, izrada knjižice sa svim aktivnostima koje su se odvijale tijekom projekta te još mnoge druge aktivnosti. Jedna od projektnih aktivnosti je i stručno usavršavanje predstavnika svih škola partnera.

 • Naziv projekta: Proizvodimo po principima bioekonomije!

  Tema projekta:

  Opis projekta:

  Kako je prošle godine u školi osnovano poduzeće Sunčana strana, učenici su predložili da u sklopu njega ove školske godine naprave proizvod od biomase. Odlučili su pokušati napraviti plastiku od kukuruznog škroba te razmisliti što bi od tako dobivene plastike mogli proizvoditi. Plastika od napravljena kukuruznog škroba relativno je jeftina i jednostavna za izradu. Također se može dodatkom boja za hranu i obojiti te tako privlačnije izgledati potencijalnim kupcima. Od tako izrađene plastike, učenici će u sklopu poduzeća Sunčana strana proizvoditi figurice koje će prodavati kao suvenire posjetiteljima Općine Gradac. Ciljevi projekta su razvijanje, rješavanja problema, poduzimanja inicijative, timskog rada i razvijanja komunikacijskih vještina, sposobnosti donošenja odluka, postavljanja ciljeva i prioriteta. Također, razvijanje odgovornog ponašanja u smislu zaštite okoliša te razvijanje kreativnosti učenika i razvijanje svijesti o vlastitim mogućnostima.

 • Naziv projekta: Dajem pet za zeleni svijet

  Tema projekta:

  Opis projekta:

  Projekt Dajem pet za zeleni svijet provodi se s ciljem: razvoja svijesti kod djece o potrebi zaštite okoliša; shvaćanja problema ugroženosti okoliša i njegovanja zaštitničkog odnosa prema prirodi; promatranje, eksperimentiranje i izgrađivanje sposobnosti praktičnog djelovanja na području zaštite, obnavljanja i unapređivanja okoliša; poticaj kreativnosti i osobne inicijative kod djece. Projektne aktivnosti su: odvajanje otpada i recikliranje (izradom instrumenata od otpada za razredni orkestar; izrada suvenira upotrebom prirodnih materijala i sudjelovanje na mjesnom sajmu); uređenje vrtne učionice u školskom vrtu; osmišljavanje i izrada vrtnih igara; formiranje i rad razrednog laboratorija u kojemu se odvijaju zanimljivi pokusi pomoću kojih učenici bolje spoznaju prirodu i njene zakonitosti; dramatizacija eko priča; Eko radionice u Općinskoj knjižnici; organizacija škole učenja vožnje bicikla i natjecanja (biciklistički poligon); eko kutak u školi i mjestu. Radeći na projektu učenici se potiču na istraživačko i suradničko učenje, timski rad, rješavanje problema te stvaranje iskustva javnog nastupa. Kod učenika su razvijaju mnoge vrijednosti kao što su tolerancija, solidarnost, prijateljstvo, a posebno ljubav prema prirodi.

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj