loading

Ekoškole

Druga gimnazija Varaždin

Korisnički podaci

Druga gimnazija Varaždin
Hallerova aleja 6a, 42000 Varaždin
042330844
2gimnvz@gmail.com
2019
2. obnova
 • Naziv projekta: SHE - mreža škola koje promiču zdravlje

  Tema projekta:

  Opis projekta:

  Glavni prioritet projekta je poboljšanje prehrambenih navika i navika vježbanja kod učenika koji se pokušava ostvariti kroz sljedeće ciljeve prioriteta: A) Osigurati ponudu školske prehrane koja je u skladu s prehrambenim smjernicama. B) Poboljšati svijest učenika, osoblja i roditelja o zdravoj prehrani. C) Aktivno poticati učenike da usvoje zdravu prehranu. D) Aktivno uključivanje učenika u opskrbu hranom. E) Osigurati/omogućiti uvjete za više kretanja tijekom nastave. F) Poticanje slobodnih aktivnosti s područja kretanja. Osim glavnih ciljeva postoje i specifični ciljevi prioriteta: A. Uključivanje u sustav stručnog nadzora školskih obroka (pribaviti stručno mišljenje o adekvatnosti školskih obroka); B. Provedba radionica, predavanja, izleti, demonstracija i sportskih dana za učenike; C. Provedba radionica, predavanja i demonstracije za nastavnike i cjelokupno školsko osoblje; D. Provedba radionica, predavanja i demonstracija za roditelje, adresiranje teme na roditeljskim sastancima i vijeću roditelja; E. prisutnost dežurnog nastavnika u školskoj kantini koji potiče djecu da konzumiraju zdravi obrok te ga i on sam konzumira u njihovoj prisutnosti; F. Uređenje školskog biljnog eko vrta o kojem se brinu za vrijeme sata razrednika; G. Uključivanje aktivnih metoda za promicanje kretanja (npr. Minute za zdravlje tijekom nastavnih sati, rekreativni odmor, učenje pomoću gibanja, ulazak tjelesnog odgoja u druge predmete); H. Organizacija slobodnih aktivnosti s područja kretanja (npr. ples, badminton, stolni tenis,...).

 • Naziv projekta: Shema školskog voća

  Tema projekta:

  Opis projekta:

  Shema školskog voća i povrća je vrlo uspješna mjera koja se u Hrvatskoj provodi već 4. godinu za redom. To je mjera koja promovira zdrave prehrambene navike kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj i adolescentskoj dobi. Shema funkcionira na način da se učenicima u škole, jednom tjedno, tijekom cijele školske godine, dostavlja voće i povrće te im se nudi kao zaseban obrok (100 – 150 grama voća po obroku, neovisno od obroka u okviru školske prehrane). Shema školskog voća i povrća se provodi od 2013. godine kada je u njoj sudjelovalo 720 škola i nešto manje od 140 000 učenika od 1. do 4. razreda, a voće je isporučivalo 15 dobavljača. U drugoj godini provedbe sheme uključili su se i učenici od 1. do 8. razreda, odnosno više od 770 škola i nešto manje od 300 000 učenika, a voće je isporučivalo duplo više dobavljača. Novost u školskoj godini 2016./2017. jest uključivanje učenika srednjih škola, među kojima je i Druga gimnazija Varaždin. U školskoj godini 2018./2019. nastavlja se s projektom te će se dostavljati sljedeće vrste voća: breskva, jabuka, nektarina, šljiva, mandarina, kruška, jagoda, trešnja.

 • Naziv projekta: Think green, go green

  Tema projekta:

  Opis projekta:

  Cilj projekta je učvršćivanje demokratskog sudjelovanja mladih te njihovo postavljanje u ulogu aktivnih građana i pokretača promjena na polju izazova iz okoliša i klimatskih promjena. Projekt se odnosi na skupinu učenika postavljenih u ulogu aktivnih građana koji traže rješenja kako ići naprijed. Događaji su osmišljeni kako bi potaknuli aktivno sudjelovanje mladih koji su suočeni s različitim izazovima i situacijama. Kroz razne aktivnosti nastoji se podržati jedna od najvažnijih tema EU-a i EP-a, okoliš, te omogućiti aktiviranje mladih i razvoj kritičkog mišljenja putem izvanmrežnih i internetskih događaja. Mladi će se naći i u ulozi promicatelja informacija putem različitih medija. U okviru projekta uspostavit će se prekogranična suradnja sa 4 srednje škole iz Slovenije, Mađarske i Austrije.

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj