loading

Ekoškole

Osnovna škola Dragutina Domjanića, Zagreb

Korisnički podaci

Osnovna škola Dragutina Domjanića, Zagreb
Gajnice 31, 10090 Zagreb
013454 058
ured@os-ddomjanica-zg.skole.hr
2018
2. obnova
 • Naziv projekta: Recikliraj pa zaigraj!

  Tema projekta: Izrada društvenih igara od plastičnih čepova

  Opis projekta:

  Projekt "Prikupljamo plastične čepove" u OŠ Dragutina Domjanića provodi se već niz godina. Kroz istoimeni projekt učenici se zalažu za očuvanje i zaštitu okoliša, te se educiraju o načinu na koji treba postupati s otpadom. Sam projekt provodi se od 2020. godine, a prikupljaju se sve vrste plastičnih čepova i poklopaca od vode, sokova, mlijeka, jogurta, sireva, deterdženata i slično. U projekt je uključeno šest razreda u programu produženog boravka.

  Od nekolicine prikupljenih čepova, polaznici Izvannastavne aktivnosti "Društvene igre", zajedno sa svojom učiteljicom, došli su na ideju o izradi igre "Križić - kružić". Učenici su plastične čepove iskoristili kao pomične pijune za ovu pomalo zaboravljenu igru označivši na njima "x" i "o". Bila im je potrebna još samo ploča s poljima koju su izradili od kartona i papira. Uz malo truda i promišljanja o pravilnom iskorištavanju i recikliranju, nastao je projekt "Recikliraj i zaigraj" u kojem učenici uz već spomenutu igru "Križić - kružić" nastoje izraditi i još poneku na isti način te se njome koristiti u sklopu Izvannastavne aktivnosti "Društvene igre".

  image

 • Naziv projekta: Recikliraj pa zasviraj!

  Tema projekta: Izrada glazbenih instrumenata od recikliranog materijala

  Opis projekta:

  Učenici OŠ Dragutina Domjanića, zajedno sa svojom učiteljicom, došli su na ideju o izradi glazbenih instrumenata od recikliranog materijala koji će im koristiti za razvijanje ritma pod nastavom Glazbene kulture, ali i pod raznim drugim aktivnostima i neglazbenim predmetima. Prikupljali su plastične boce i slamke, papir, kartonske kutije, žice, gumice, plastiku, metal i ostali otpadni materijal. Učenici su uz vodstvo učiteljice, na kreativan način osmislili svoj glazbeni instrument i ukrasili ga, a zatim ga predstavili ostatku razreda na nastavi Glazbene kulture gdje su zasvirali ritamsku pratnju uz pjevanje i ples.

  Uz malo truda i promišljanja o pravilnom iskorištavanju i recikliranju, kroz ovaj su projekt učenici pokazali svoju kreativnost, iskoristili odbačene predmete od gore navedenih materijala te omogućili drugim generacijama korištenje napravljenih glazbenih instrumenata.
   

 • Naziv projekta: Razvrstavati je lako, to može svatko!

  Tema projekta: Kako ispravno razvrstavati otpad?

  Opis projekta:

  U postupku recikliranja od iznimne je važnosti prvo odvojiti i razvrstati otpad prema vrsti, a to su naučili učenici OŠ Dragutina Domjanića kroz projekt "Razvrstavati je lako, to može svatko!". Učenici su početkom školske godine 2022./2023. kroz trodnevne radionice učili o važnosti razvrstavanja otpada. Zašto je ono važno, kako pravilno razvrstati, koji spremnici postoje, koliko je plastike zastupljeno u pojedinom kućanstvu, koliko se godišnje po stanovniku Zemlje u prosjeku potroši papira i kartona, koliko se stabala spasi recikliranjem tone novinskog papira, što se smije odložiti u plave spremnike, a što ne - na sva ova, ali i mnoga druga pitanja, učenici su dobili odgovor na radionicama na kojima su aktivno sudjelovali. Nakon radionica, uslijedilo je prikupljanje novina i časopisa koji su bili potrebni za izradu plakata. Učenici su izrezivali sličice raznih predmeta te ih potom svrstavali u određeni spremnik. Ovom aktivnošću, učenici su potaknuti na pravilno razvrstavanje u svom vlastitom kućanstvu, ali i u školi gdje se nakon provedene aktivnosti izrade plakata, recikliranje "premjestilo" u stvarni svijet, odnosno u učionice gdje su učenici nastavili razdvajati otpad tijekom cijele školske godine.

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj