loading

Ekoškole

Osnovna škola Vladimira Nazora, Crikvenica

Korisnički podaci

Osnovna škola Vladimira Nazora, Crikvenica
Vinodolska 12, 51260 Crikvenica
051/781-091
skola@os-vnazora-crikvenica.skole.hr
2002
Platinasti status 2022
 • Naziv projekta: Naše šume

  Tema projekta:

  Opis projekta:

  Projekt se realizira u suradnji s: rasadnikom Podbadanj i Šumarijom Crikvenica. Projekt obuhvaća slijedeće aktivnosti:

  • 1) Posjet rasadniku i sadnja sjemenki crnog bora, plijevljenje i pročupavanje sadnica crnog bora u kontejnerima. Aktivnost je namijenjena učenicima trećih razreda.
  • 2) Pošumljavanje crikveničko-vinodolskog zaleđa sadnicama crnog bora. Aktivnost je namjenjen učenicima petih i osmih razreda. Na prvom pošumljavanju učenici naše škole bili su 2006.god. Tijekom svih ovih godina ugostili smo i dvije osnovne škole : OŠ Vladimir Gortan iz Rijeke i OŠ Slatine s Čiova.
  • 3) učenici šestih razreda: stručna ekskurzija posjet institutu za sjemenarstvo u Jastrebarskom
  • 4) učenici sedmih razreda: posjet rasadniku
  • 5) svi učenici: likovni natječaj 'Raznolikost hrvatskih šuma'.

  Kroz ove aktivnosti učenici se upoznaju i stječu praktična znanja o važnosti sjemenarstva, proizvodnje sadnica šumskog drveća i pošumljavanja s ciljem obnove, očuvanja i unapređenja naših šuma. Također se upoznaju i s povjesti rasadnika Podbadanj gdje se šumske sadnice proizvode duže od sto godina (rasadnik je osnovan 1908.). U rasadniku se uzgajaja i veliki broj hortikulturnih sadnica ukrasnog drveća i grmlja koje se koriste za uređenje zelenih površina Crikvenice i ostalih mjesta Vinodolske doline.

  Vrijeme realizacije: travanj - lipanj, Obilježavanje Dana planeta Zemlje (22.04.) Obilježavanje Međunarodnog dana biološke raznolikosti (22.05.)

 • Naziv projekta: More mora more ostat

  Tema projekta:

  Opis projekta:

  Projekt se realizira u suradnji sa: ŠRD 'Arbun' iz Crikvenice, ŠRD 'Lovrata' iz Dramlja, ŠRD 'Tunera' iz Jadranova i muzejom Grada Crikvenice (Ribarska kuća u Jadranovu). Projekt obuhvaća sljedeće aktivnosti: udičarenje i takmičenje u udičarenju, upoznavanje s vrstama riba koje obitavaju u sjevernom Jadranu, učenje o važnosti pravilnog gospodarenaj morem s ciljem očuvanja biološke raznolikosti, te povijesti crikveničkog ribarstva.Ovaj projekt namjenjen je svim učenicima četvrtih razreda, a mogu se uključiti i učenici starijih razreda koji pokazuju interes i sklonost prema sportskom ribolovu. Ove školske godine održana je radionica u suradnji s Prirodoslovnim muzejom iz Rijeke. Kustosica muzeja, gđa. Milvana Arko Pijevac održala je radionicu na temu: Životni uvjeti u moru i bioraznolikost crikveničkog akvatorija. Vrijeme realizacije: travanj - svibanj. Obilježavanje Dana planeta Zemlje (22.04.) i Dana bioraznolikosti (22.05.), te u rujnu takmičarski dio.

 • Naziv projekta: Nonin sapun

  Tema projekta:

  Opis projekta:

  Ciljevi i zadaće projekta:

  • 1) stjecati praktična znanja (o proizvodnji sapuna, u radu s kemikalijama, aranžiranju i dekoriranju),
  • 2) razvijati ekološku svijest,
  • 3) prepoznati prirodne vrednote i uočiti kvalitete prirodnog načina življenja,
  • 4) uočiti direktnu povezanost čovjeka i prirode, uočiti i razumjeti uzročne posljedične veze ljudskog odnosa prema prirodi,
  • 5) upoznati učenike s maslinarstvom nekad vrlo važnom privrednom granom crikveničkog kraja (velika hladnoća u veljači 1929. uništila je maslinike, a na obnovi se nije puno radilo i maslinarstvo je u ovom kraju ubrzo zamrlo),
  • 6) razvijati poduzetnički duh i kreativnost,
  • 7) razvijati osjećaj za lijepo i prirodno.

  Tijek rada: Eko sapun je proizvod u čijem nastanku učestvuju sve dobne skupine učenika naše škole. U starijim razrednima učenici se opredjeljuju za jednu od aktivnosti prema svojim sklonostima i interesu.

  Projekt počinje berbom maslina u školskom masliniku koji broji desetak maslina. U ovom dijelu projekta učestvuju učenici mlađih razreda sa svojim učiteljicama. Pošto smo članovi udruge maslinara 'Kvarner' masline ubrane u školskom masliniku prerađujemo u uljari u Puntu na otoku Krku. Ovom posjetom učenici dobivaju uvid u cjelokupni tehnološki postupak dobivanja hladnog prešanog maslinovog ulja.Tijekom svog boravka u Puntu a to su učenici petih i šestih razreda, dobrovoljnim radom učestvuju u berbi maslina u masliniku hotela Kanajt. Hotel raspolaže sa tradicionalnim uređajima za preradu maslina, a tu je i kolo za prešanje koji se koristio još u antičko doba. Dobiveno ekstradjevičansko maslinovo ulje učenici sedmih i osmih razreda koji su uključeni u grupu naprednih kemičara koriste u izradi sapuna. Maslinovo ulje kao osnovna sirovina obiluje vitaminima. A, D, E i K; omega-3 i omega-6 masnim kiselinama i brojnim antioksidansima. Zahvaljujući iznimnom bogatstvu svojih nutrijenata blagotvorno djeluje na kožu, hrani je, regenerira i usporava procese starenja. Uz maslinovo ulje koristi se i vodena otopina natrijevog hidroksida. Vrlo je važno precizno izvagati sastojke kako bi sapun bio prikladan za korištenje na koži. U izvagano maslinovo ulje dodaje se pripremljena vodena otopina natrijevog hidroksida. Potreban je posebni oprez o radu s natrijevim hidroksidom. Smjesa se zatim polagano miješa mikserom. Miješanjem ulja i lužine nastaje sapun. Rad s mikserom ubrzava kemijsku reakciju između ulja i lužine. Mješamo do pojave stabilne emulzije, a tada dodajemo eterična ulja autohtonog bilja matičnjaka, ružmarina i kadulje. Osim mirisa, ona sapunu daju ljekovita svojstva. Tekuća smjesa još malo se miješa mikserom, a potom se izlijeva u kalup. U kalupu se sapun stisne i ohladi za 24 sata. Ostavi se mjesec dana na zraku da se proces saponifikacije dovrši. Nakon toga vadimo ga iz kalupa. Likovna grupa pakira proizvode i brine se da ambalaža sapuna bude ekološki i estetski prihvatljiva. Novinarska skupina tijekom godine prati aktivnosti vezane za proizvodnju sapuna i o tome izvještava u školskom listu Šarko. Ti su sapuni biorazgradivi i ne onečišćuju okoliš. Ne izazivaju alergijske reakcije jer su izrađeni od posve prirodnih sastojaka biljnog podrijetla. Ovim smo projektom željeli potaknuti i lokalnu zajednicu i pojedince na promišljanje o mogućnosti obnove starih maslinika, jer je maslina danas samo hortikulturno drvo i kao dio mediteranskog pejsaža, ukras je hotelskih parkova i vrtova u Crikvenici.

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj